fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Španija, Irska i Norveška danas zvanično priznaju palestinsku državu

  • Španija, Irska i Norveška danas će zvanično priznati palestinsku državu, što Izrael osuđuje kao nagradu Hamasu za više od sedam mjeseci rata u Gazi.

Tri evropske zemlje vjeruju da njihova inicijativa ima snažan simboličan utjecaj koji će po svoj prilici ohrabriti druge da slijede njihov primjer.

Norveška i Španija su odigrale historijsku ulogu u nastojanju da se postigne mir između Izraela i Palestinaca 1991. godine, kada su se dvije strane sastale u Madridu na mirovnoj konferenciji koja je utrla put za postizanje Oslo sporazuma 1993. godine, nazvanih tako jer se pregovaralo u norveškoj prijestolnici.

Ministar vanjskih poslova Španije Manuel Albares izjavio je u ponedjeljak u Briselu da je priznavanje države Palestine pravda za palestinski narod i “najbolja garancija za sigurnost Izraela i apsolutno neophodno za postizanje mira u regionu“.

Priznanje Palestine su prošle sedmice pojedinačno objavili premijeri te tri zemlje, a danas će to učiniti zvanično zajedno.

Washington i većina zapadnih evropskih zemalja je rekla da je voljna da jednog dana prizna palestinsku državnost, ali ne prije sporazuma o eksplozivnim pitanjima kao što su status Jerusalema i konačne granice.

Od danas palestinsku državnost priznaje 145 od 193 zemlje UN.

Među njima su bliskoistočne, afričke i azijske zemlje, ali ne SAD, Kanada, veći dio zapadne Evrope Australija, Japan i Južna Koreja.

 

 

(VaseVijesti)

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...