fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Slovenija: Inflacija u maju najniža od septembra 2021.

Majska godišnja inflacija bila je 0,5 postotnih bodova niža nego u aprilu, a lani je u maju dostigla 8,4 posto.

Najveći doprinos godišnjoj inflaciji, 0,5 postotnih bodova, imalo je povećanje cijena u restoranima i hotelima od 6,8 posto. Za 3,1 posto poskupjeli su proizvodi i usluge iz skupine stanovanje, voda, struja, plin i ostala goriva dodali su još 0,4 postotna boda.

S po 0,3 postotna boda slijede cijene proizvoda i usluga u zdravstvu (za 5,5 posto), raznih dobara i usluga (za 4,6 posto) te proizvoda i usluga u skupini rekreacija i kultura (za 2,9 posto). Alkoholna pića i duhan (za 4,2 posto), a proizvodi i usluge u skupini prijevoz (za 1,4 posto) dodali su 0,2 postotna boda.

Cijene u skupini hrane i bezalkoholnih pića, koje su donedavno značajno povećavale inflaciju, bile su niže za 0,2 posto na godišnjem nivou, ali su u ovoj godini porasle za 1,2 posto.

Usluge su u maju u prosjeku na godišnjoj razini poskupjele za 4,3 posto, a robe za 1,6 posto. Inflaciju trenutno još uvijek uglavnom diktira uslužni sektor.

Mjesečnoj inflaciji od 0,5 posto pridonijeli su najviše 0,2 postotna boda, dok su turistički aranžmani poskupjeli četiri posto. Slijede cijene voća (za 7,2 posto) i ženske odjeće (za 2,9 posto) s po 0,1 postotni bod. Sva preostala poskupljenja u maju, uključujući 0,7 posto više cijene u skupini hrana i bezalkoholna pića, inflaciji su pridonijela ukupno 0,2 postotna boda, prenosi SEEbiz. S druge strane, inflacija je ublažena za 0,1 postotni bod zbog 2,1 posto jeftinijeg dizelskog goriva.

Godišnji rast cijena, mjeren Harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), koji se koristi za poređenje u EU, također je u maju iznosio 2,5 posto, nakon 3 posto u aprilu i 8,1 posto u prošlom maju. Mjesečni rast cijena prema ovom pokazatelju iznosio je 0,4 posto.

Ukupno su u prvih pet mjeseci potrošačke cijene bile u prosjeku više za 3,2 posto nego u istom prošlogodišnjem periodu. Najveći rast zabilježen je u grupama zdravstvo (7,5 posto), obrazovanje (7,4 posto), restorani i hoteli (6,5 posto), te alkohol i duhan (6,0 posto). Roba je u dosadašnjem dijelu godine u prosjeku poskupjela za 2,3 posto, a usluge za 4,9 posto. Slične su brojke i prema pokazatelju HIPC.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

Nakon pobjede Šejle Zonić u Zvezdama Granda navodno je upitan njen pobjednički koncert u Tuzli. Armin Zonić, Šejlin suprug, osvrnuo se na dešavanja nakon...