fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Vijesti

Šest dana nakon presude nepoznato krije li se ili je u bijegu Rajko Karlica

Šest dana nakon što je izrečena prvostepena presuda kojom je Rajko Karlica osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina u Bosanskom Novom te mu određen pritvor, on još uvijek nije lociran i uhapšen, saznaje Detektor.

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Iz Suda BiH za Detektor je rečeno da još nije došlo do promjena, odnosno optuženi Rajko Karlica još uvijek nije lociran i uhapšen.

Ranije su u odgovoru naveli da su svi optuženi koji su proglašeni krivima, izuzev Karlice, već uhapšeni, jer on nije bio na adresi, nego u drugom gradu.

Na upit zbog čega nisu ranije zatražili pritvor kako bi se osiguralo prisustvo optuženih, iz Tužilaštva BiH je odgovoreno da su svi optuženi tokom prvostepenog postupka imali mjere zabrana, koje su uključivale oduzimanje putnih isprava i zabranu prelaska granice.

“Preostalih devet prvostupanjski osuđenih osoba u predmetu, osim optuženog Karlice, nakon prvostupanjske presude nalaze se u pritvoru koji im je odredio Sud”, kazao je glasnogovornik Tužilaštva Boris Grubešić.

Prvostepenom presudom Sud BiH je Ranka Balabana, Ratka Goronju, Nikolu Reljića, Mirka Odžića, Ranka i Dragana Baltića osudio su na po 18 godina, Rajka Karlicu, Milenka Brčina te Milenka Babića na po 15, dok je Miroslav Kapetanović osuđen na devet godina zatvora za zločine počinjene na području Bosanskog Novog.

Tokom izricanja prvostepene presude 22. novembra ove godine, Sud BiH je odredio pritvor za deset optuženih, među kojima je i Rajko Karlica. Kako su ranije naveli iz Suda, četvorica optuženih koji su prisustvovali objavi presude su odmah sprovedeni u pritvorske jedinice.


Post Views: 24

Izvor

Izdvojeno

BiH

Dežurni tužilac naredio je obdukciju tijela 25-godišnjaka koji je danas pronađen mrtav, saopćeno je iz MUP-a Tuzlanskog kantona. – Dana 18.02.2024.godine, oko 11:10 sati,...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Nakon što je u petak Mehmed Hasić, osumnjičeni za terorizam, izručen iz Turske u Bosnu i Hercegovinu, Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda BiH...

Biznis

Kompanija Lidl BH objavila je fotografije svoje prve poslovnice u Bosni i Hercegovini koja je u potpunosti izgrađena, piše BiznisInfo.ba. – Prva je početak...