fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Vijesti

Schmidt donio odluku o proširenju aktivnosti Memorijalnog centra u Srebrenici

Christian Schmidt na konferenciji u Memorijalnom centru Srebrenica. Foto: BIRN BiH

Schmidt je tokom obraćanja medijima podsjetio kako su njegovi prethodnici dali veliki doprinos u osnivanju Memorijalnog centra te kako je potrebno suočiti se s poricanjem, revizionizmom i iskrivljavanjem istine koju su utvrdili međunarodni i domaći sudovi.

Dodao je kako ovaj napor zahtijeva sveobuhvatne i dobro osmišljene mjere, a potom saopćio kako u ladici ima još određenih odluka u vezi s pitanjima koja se tiču žrtava i daljnje borbe za njihov status, kao i status samog Centra.

“Doći će do proširenja Centra jednim institutom za istraživanje i obrazovanje, odnosno edukaciju. Imat ćemo domaći i međunarodni tim koji će se sastojati od iskusnih eksperata i stručnjaka za genocid, koji će se baviti pitanjima genocida i doprinijeti ovim nastojanjima. Zajedno sa čelnicima Centra, direktorima i ostalima koji rade u njemu, moja vizija daljnjeg razvoja ovog centra jeste, ne samo da vršimo komemoraciju – koja jeste vrlo važan dio u svemu tome – nego također da pristupimo i obrazovanju i mlade generacije u Evropi”, poručio je Schmidt.

On je naglasio kako u svojim ladicama ima još jedan set odluka te pozvao međunarodnu zajednicu i vlasti BiH da u svoje ruke uzmu stvar te da će, ukoliko bude prepreka od strane domaćih organa, biti spreman da na njih stavi svoj potpis.

“Pod ovim podrazumijevam integraciju, dakle unošenje podataka u kaznene evidencije o ljudima koji su osuđeni za genocid, za zločine protiv čovječnosti, za ratne zločine, od strane međunarodnih krivičnih sudova, uključujući i Haški tribunal”, naveo je Schmidt te dodao da se ne može tolerisati činjenica da takvi ljudi ne budu upisani u određene evidencije.

Druga odluka, kako je objasnio, odnosi se na zabranu izbora i imenovanja na javne funkcije svih osoba koje su osuđene za genocid, ratni zločin te zločin protiv čovječnosti, kao i zabranu dodjeljivanja bilo kakvih nagrada takvim licima.

“Neke stvari će uslijediti dalje, uključujući i aktivnosti koje se tiču ostvarenja štete ili naknade za žrtve genocida i ratnih zločina”, rekao je on.

Dodao je kako je potrebno unaprijediti obuku tužilaca po pitanju gonjenja onih koji negiraju genocid te kazao kako ima poziv da u Haagu prisustvuje potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između Rezidualnog mehanizma i Ministarstva pravde BiH o registraciji lica koja su osuđena za ratne zločine.

“Međunarodna zajednica nema puno strpljenja za takve stvari, tako da mogu reći da će se to pitanje riješiti u narednih nekoliko sedmica”, zaključio je on.


Post Views: 24

Izvor

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Služba civilne zaštite Grada Tuzle upozorava građane da je izdato NARANDŽASTO upozorenje od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za period od 23.02.2024. godine od...

Magazin

Još od kada je došlo do emotivnog razlaza između Rade Manojlović i Harisa Berkovića, o pjevačicinom emotivnom životu nizale su se razne spekulacije, ali javnost nije...