fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Zanimljivosti

SAVJET STRUČNJAKA: Kako izaći iz dugova “do guše”

Malo je onih koji danas ne duguju bankama, državi, rodbini, prijateljima…. To su posljedice potrošačkog društva. Dok se jedni nekako koprcaju u “dužničkom životu”, drugi poput Simone Milas iz Australije pronalaze formulu, po kojoj rjeršavaju svoje probleme.

Ona je, kaže, bila u dugovima do guše. Dugovala je 187.000 dolara, a da nije imala ništa opipljivo iz tog duga – za te pare nije kupila ni kuću, niti pokrenula posao. Prosto, zadužila se, taj novac je ispario na svakodnevnicu, a onda se jednog jutra probudila i shvatila da je do guše u dugovima.

Morala je nešto da preduzme. Zdrav razum rekao bi joj da štedi svaku paru, da odredi sebi minimalni budžet i da ga se strogo pridržava i sve one silne savjete koji su dobro poznati. Ali, Simona je krenula drugim, sasvim nelogičnim putem.

-Logika u takvim situaijama nalaže da se proda sve što se ima. Ja nisam to željela, nego sam odlučila da živim potpuno drugačije. U roku od dvije godine sam uspjela se izvući iz dugova – kaže Simona koja je o svom iskustvu napisala i knjigu, a redovno drži i radionice širom svijeta.

Kako kaže, jedan od važnijih savjeta je da uvijek nosite što više novca sa sobom kako biste se osjećali bogato.

– Zamislite koliko biste se drugačije osjećali kada biste svaki put kada otvorite novčanik u njemu zatekli gomilu novčanica umjesto računa i praznog prostora? Vježbajte da uvijek imate novac pri sebi. Uvijek nosite onoliko novca koliko mislite da kod sebe uvijek ima imućan čovjek. Kada imate novac, ne osjećate potrebu da ga trošite. Znate da je tu i da uvijek možete da posegnete za novčanikom, i ne mame vas sve stvari o kojima razmišljate kada ste bez marke – savjetuje Simona.

Još jedan njen trik je taj da je čuvala 10 centi od svakog dolara koji joj je prošao kroz ruke.

– Sačuvajte 10 odsto od svakog novca koji vam prođe kroz ruke. I ne gledajte na to kao na crni fond. To je prosto novac koji imate i koji vam pričinjava zadovoljstvo svojim rastom. Čuvajte ga u slamarici, u banci, kako god vam odgovara, samo ga čuvajte – kaže Simona.

Uz to, kako kaže, ako planirate da investirate, uvijek je bolje kupovati predmete koji su sami po sebi vrijedni – predmete od dragog i poludragog kamenja ili slične stvari.

-Zaboravite na “liste želja” koje svi imamo u jednom trenutku. Samo radite ono što vam pričinjava zadovoljstvo – vama lično, a ne nekome iz vaše okoline. Ne radite i ne kupujte stvari da biste impresionirali druge. Tako čuvate novac, a niste očajni, naprotiv! – zaključuje na kraju Simona.

(Express/najportal.ba)

Izvor

Izdvojeno

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...