fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Biznis

Sastanak Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između EU i BiH – Biznis.ba

Sedmi sastanak Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između Evropske unije i Bosne i Hercegovine održava se danas putem video-konferencije.

Sastankom uime BiH kopredsjedava pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Slobodan Cvijanović, a uime Evropske komisije Mary Teresa Moran iz Opće uprave za proširenje i politiku susjedstva.

Delegacije su, između ostalog, razmijenile informacije o aktivnostima u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja, ribarstva, veterinarstva, sigurnosti hrane i fitosanitarne politike.

Cvijanović je u pauzi izjavio novinarima da su prvo rezimirali i sagledali samo provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, razmatrali sve njegove aspekte.

Potom su radili na analizi bilateralnih odnosa između BiH i EU u smislu trgovinskih razmjena koje se odnose na poljoprivredne proizvode, sirove, prerađene i druge.

– Nakon toga smo prešli na pitanja koja se odnose na poljoprivrednu politiku i ruralni razvoj. U okviru toga smo se osvrnuli na nekoliko pitanja koja se direktno tiču poglavlja 11, kad BiH otvori pregovarački proces sa Evropskom unijom o pridruživanju. Govorilo se o poljoprivrednoj politici i približavanju BiH evropskim poljoprivrednim politikama – naveo je Cvijanović.

Po njegovim riječima, Evropska komisija je dala izlaganje koje se odnosilo na nove pravce zajedničke evropske politike.

Kazao je da BiH u okviru svojih strateških dokumenata, odnosno okvirnog dokumenta koji se odnosi na Strategiju ruralnog razvoja BiH, se reflektuje prema novim evropskim politikama i pokušava da artikuliše svoju poljoprivrednu politiku prema evropskim zajedničkim politikama i ciljevima.

– Radili smo na razmatranju ostalih aspekata koji su se odnosili na donošenje podzakonskih akata, zakonskih akata koji su u programu akija (acquis). Dobili smo pohvalu za donošenje zakona kojim se uređuje tržište vina u BiH. Izraženo je nastojanje i želja i Evropske unije i odgovornost nadležnih organa u BiH za donošenje podzakonskih akata koji se odnose na taj zakon – naveo je Cvijanović.

Dodao je kako će u nastavku razmatrati pitanja koja se odnose na Poglavlje 12, koje se odnosi na sigurnost hrane, veterinarsku politiku, fitosanitarnu politiku.

– Nadamo se da ćemo pokazati tu određeni napredak, a sigurno će sa druge strane biti izraženo nastojanje, odnosno zahtjev Evropske unije da u procesu približavanja BiH Evropskoj uniji, radimo više na pripremi i realizaciji zakonskih i podzakonskih akata u punom smislu, a na kraju će doći pitanje ribarstva i politike razvoja, programa razvoja akvakulture – kazao je Cvijanović.

(Biznis.ba/FENA)

Izvor

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Služba civilne zaštite Grada Tuzle upozorava građane da je izdato NARANDŽASTO upozorenje od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za period od 23.02.2024. godine od...

Magazin

Još od kada je došlo do emotivnog razlaza između Rade Manojlović i Harisa Berkovića, o pjevačicinom emotivnom životu nizale su se razne spekulacije, ali javnost nije...