fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Sarajevskom studiju A.I. Interactive glavna nagrada za WanderHearth igru

Na ovogodišnjem sajmu video igara Reboot Infogamer u Zagrebu, sarajevski studio A.I. Interactive predstavio je novu igru “WanderHearth” i u takmičenju osvojio glavnu nagradu za najbolju Indie igru 2023.

U konkurenciji je bilo 18 izabranih igara iz Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore.

Reboot InfoGamer jedan od najvećih gaming sajmova i festivala.

Iza studija A.I. Interactive stoje Amar Zubčević i Ivan Ramadan iz Sarajeva. Studio uspješno posluje od 2019. godine. Ivan Ramadan autor je više kratkih animiranih filmova koji su nagrađeni sa preko 20 nagrada širom svijeta.

– Sajam Reboot Infogamer u Zagrebu je dio Reboot konferencije za razvoj video igara koja se održava u Dubrovniku i najveći je ovakav sajam u cijelom regionu. Svake godine ove događaje posjeti veliki broj posjetilaca kao i profesionalaca iz oblasti razvoja video igara iz cijelog svijeta. U konkurenciji su bile video igre iz regiona koje su trenutno u različitim fazama razvoja a zanimljivo je da su u finalni krug prošla dva tima iz BiH, A.I. Interactive i Moonrelic studio – kazao je Ivan Ramadan za Fenu.

Pojasnio je da je Indie skraćenica od “independent” što su ustvari vlastite video igre iz nezavisnih produkcija i obično su to projekti manjeg obima ali zanimljivog i drugačijeg sadržaja od velikih komercijalnih igara.

Govoreći o nagrađenoj igri Ramadan je kazao da je “WanderHearth” druga igra A.I. Interactive studija a namijenjena je za PC platformu. Radi se o kombinaciji tower defence, roguelike i city builder žanrova, gdje su tornjevi ustvari pokretne kuće na nogama. Kuće su inspirisane bosanskim planinskim kolibama – katunima i kućom baba yage iz slavenske mitologije. Priča je smještena u postapokaliptični svijet kojeg su ljudi pretjeranom eksploatacijom posebnog lemeš kamena doveli do katastrofe. Tokom igre igrač će postepeno birati dva puta – jedan u kojem do kraja uništi stvorenja napravljena od lemeša ili drugi u kojem nauči živjeti u skladu sa njima.

Naziv lemeš preuzet je od naše riječi za oštricu pluga.

Prvi uspjeh studio A.I. Interactive je ostvario 2019. godine sa svojom igrom “The Enchanted World” koja je bila predstavljena na Apple Eventu iste godine, a izašla je na Apple Arcade platformi kao jedan od prvih naslova. “The Enchanted World” preuzeta je više od 600.000 puta i do sada je još uvijek najuspješnija bh. video igra. Takođe, svaki iPhone uređaj u cijelom svijetu u Apple prodavnicama imao je demo ove igre.

“The Enchanted World” će uskoro biti dostupna i na iOS i Android store-ovima.

Nova verzija “WanderHeartha” biće predstavljena na Reboot konferenciji u Dubrovniku u aprilu 2024. gdje će takođe biti u konkurenciji za izbor najbolje igre. “WanderHearth” bi trebao biti u early access verziji na Steam platformi za distribuciju igara do kraja iduće godine.

 

(Biznis.ba / FENA)

Izvor

Izdvojeno

BiH

Privremeni izvod iz centralnog biračkog spiska za ovogodišnje lokalne izbore dostupan je javnosti, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH. CIK je pozvao sve...

Biznis

Stambeno poslovni objekat Nova Pecara u Tuzli bit će bogatiji za dugo očekivani Bingo hipermarket koji će svoja vrata će otvoriti 13. juna u...

Magazin

Pjevač Tropico benda, Aleksandar Sale Cvetković, doživio je nezgodu u jednom shopping centru te je završio u bolnici. Pjevaču je jučer iznenada pozlilo, nakon...

BiH

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona kontinuirano se susreće s nedostatkom kadra, a sada su raspisali konkurs za prijem 230 policijskih službenika te...