fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Sarajevo ima vrhunske kapacitete za održavanje kongresa, seminara i sajmova

Zaključeno je to na današnjoj panel diskusiji „Razvoj poslovnog turizma u Bosni i Hercegovini – potencijali i prilike“, koju su u Sarajevu organizirali Turistička zajednica Kantona Sarajevo i poslovni portal PoslovniTurizam.ba/BH-meetings.com.

– Cilj nam je da putem ovog portala na jednom mjestu okupimo sve ponuđivače usluga iz oblasti poslovnog turizma i onda ćemo tako jedinstveni kao industrija ići na strano tržište da bi nas regionalni i međunarodni organizatori događaja „bukirali“ to jeste doveli svoje ljude, timove, da na području BiH upražnjavaju poslovni turizam – izjavila je Josipa Terzić-Rezić, voditeljica ovog poslovnog portala, koji postoji godinu dana.

Zahvaljujući tom portalu do sada je mapirano oko 50 hotela, posebnih prostora, agencija na nivou BiH, a namjera je da se objedine sve dvorane koje su namijenjene za poslovne susrete.

Jedan takav objekat je i Bošnjački institut u kojem se danas održala panel diskusija u kojoj su učestvovali i direktori hotela. Rečeno je da Sarajevo trenutno ima vrhunske kapacitete za održavanje kongresa, seminara i sajmova kroz nekoliko prestižnih hotela kao što su Hills, Europa, Hollywood, Holiday, Bristol, Radon Plaza, Marriott, Central i Ibis Style, koji su opremljeni najmodernijom infrastrukturom potrebnom za organizaciju poslovnih evenata.

Kao ključni koraci za razvoj kongresnog turizma u Sarajevu navedeno je unapređenje postojećih kapaciteta i stvaranje atraktivnih sadržaja koji će privući poslovne goste

Za poslovne događaje su od prestižne važnosti i direktni letovi sa više od 30 destinacija širom svijeta, koje upravo ima Međunarodni aerodrom Sarajevo.

– Otvaranje ovih letova i sam geografski položaj daje nam predispozicije da u Sarajevo dolaze poslovni ljudi i razvijaju poslovni dio turizma. Trenutno je u ekspanziji kongresni turizam u Sarajevu, gdje unatoč tome postoji deficit sa kongresnim salama – naveo je predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Haris Fazlagić.

Izvršna direktorica Europe Group Belmina Bajrović kazala je da poslovni turizam ima veliki potencijal s obzirom da su hoteli Europa i Holiday prepoznati kao kongresni hoteli sa visokom kvalitetom usluge.

– Poslovni klijenti sačinjavaju 60 posto našeg ukupnog broja klijenata. Ove godine smo primijetili porast od 10 posto poslovnih klijenata u odnosu na prošlu godinu – rekla je Bajrović.

Na panelu je poručeno i to da se neprestano prate najnoviji trendove u turizmu i implementiraju inovativni projekti kako bi Sarajevo i Bosna i Hercegovina bili prepoznati kao jedinstvene destinacije na međunarodnom turističkom tržištu.

Cilj je omogućiti posjetiteljima da maksimalno iskoriste svoj boravak u Sarajevu te im pružiti sve potrebne informacije o dostupnim uslugama, rečeno je.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Engleska je povela u 12. minuti pogotkom koji je postigao Jude Bellingham, a isti igrač se...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...

BiH

Hamdija Fejzić jedini je kandidat za načelnika Srebrenice ispred probosanskih stranaka, potvrđeno je za Vijesti.ba. “Gospodin Fejzić je jedini kandidat porbosanskih stranaka za načelnika...