fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Samovozeći automobili od 2026. na britanskim putevima

U slučaju problema u autonomnom režimu, odgovornost će biti na operateru, osiguravačima, developerima softvera i proizvođaču automobila.

Samovozeći automobili mogli bi da se pojave na putevima Velike Britanije od 2026. godine, nakon što je uveden novi zakon Automated Vehicles Act, koji postavlja pravila za ovu tehnologiju. Ovaj zakon se fokusira na bezbjednost na putevima i unapređenje tehnologije kako bi se smanjio rizik od ljudske greške, koja je uzrok 88% saobraćajnih nesreća prema podacima britanske vlade.

Samovozeći automobili će morati da funkcionišu kao pažljiv i kompetentan ljudski vozač i da zadovolje niz bezbjednosnih standarda prije nego što im se dozvoli vožnja. Automobil mora biti “dizajniran ili prilagođen za autonomno putovanje” i sposoban da to obavlja bezbjedno i legalno.

Operater mora imati “dobru reputaciju, sredstva za ispravne postupke i poštovanje pravila.” U slučaju problema u autonomnom režimu, odgovornost će biti na operateru, osiguravačima, developerima softvera i proizvođaču automobila, prenosi Telegraf.

Oxa je jedna od vodećih britanskih kompanija za razvoj softvera za autonomna vozila. Paul Newman, osnivač Oxe, izjavio je: “Imamo zakon za autonomna vozila koji je sveobuhvatniji i jasniji u svojim zahtevima nego bilo gde drugde. Ispunjavanje najviših AV standarda će učiniti britanske kompanije globalnim liderima sa najbezbednijom tehnologijom i AI sistemima u koje se najviše vjeruje. To je ključno za razvoj biznisa i povjerenja javnosti u autonomiju na globalnom nivou.”

Vlada smatra da zakon pokazuje ekonomsku snagu Velike Britanije. Očekuje se da bi sektor mogao otvoriti više od 38.000 radnih mjesta i donijeti 42 milijarde funti u ekonomiju. Takođe, osobe s problemima pokretljivosti mogle bi dobiti više slobode zahvaljujući ovoj tehnologiji.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...