fbpx
Svijet

SAD obećale 100 miliona dolara za pomoć Sudanu i susjednim zemljama

Sjedinjene Američke Države obećale su u petak 103 miliona dolara za Sudan i susjedne zemlje za podršku raseljenim osobama nakon što su borbe koje traju već mjesec dana između vojske i paravojnih snaga izazvale humanitarnu krizu.

Samantha Power, šefica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), najavila je novu pomoć prilikom njene posjete Čadu, koji je prije najnovijih borbi već primio oko 600.000 izbjeglica, uglavnom iz Sudana, javlja AFP.

USAID je rekao da izdvaja 50 miliona dolara za potrebe unutar Sudana, kao i 22 miliona dolara za Južni Sudan, 17 miliona dolara za Čad i 6 miliona dolara za Egipat.

U Čadu će pomoć ići preko UN-ovog Svjetskog programa za hranu kako bi se osigurala pomoć u hrani i novcu za više od 135.000 ljudi, uključujući novopristigle izbjeglice iz Sudana.

Ujedinjeni narodi rekli su u srijedu da će biti potrebno 3,03 milijarde dolara za pružanje hitne pomoći Sudanu, kao i za više od milion ljudi za koje se očekuje da će ove godine pobjeći u susjedne zemlje.

USAID je naglasio da je Čad već pogođen velikim valon izbjeglica, dok Južni Sudan se nosi s vlastitom unutrašnjom humanitarnom katastrofom.

– Sukob u Sudanu prisiljava humanitarne partnere u cijeloj regiji da donesu teške odluke o tome kako riješiti složene potrebe s ograničenim resursima – stoji u saopćenju USAID-a.

Izvor

Oznake:

Možda vas zanima