fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Svijet

SAD obećale 100 miliona dolara za pomoć Sudanu i susjednim zemljama

Sjedinjene Američke Države obećale su u petak 103 miliona dolara za Sudan i susjedne zemlje za podršku raseljenim osobama nakon što su borbe koje traju već mjesec dana između vojske i paravojnih snaga izazvale humanitarnu krizu.

Samantha Power, šefica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), najavila je novu pomoć prilikom njene posjete Čadu, koji je prije najnovijih borbi već primio oko 600.000 izbjeglica, uglavnom iz Sudana, javlja AFP.

USAID je rekao da izdvaja 50 miliona dolara za potrebe unutar Sudana, kao i 22 miliona dolara za Južni Sudan, 17 miliona dolara za Čad i 6 miliona dolara za Egipat.

U Čadu će pomoć ići preko UN-ovog Svjetskog programa za hranu kako bi se osigurala pomoć u hrani i novcu za više od 135.000 ljudi, uključujući novopristigle izbjeglice iz Sudana.

Ujedinjeni narodi rekli su u srijedu da će biti potrebno 3,03 milijarde dolara za pružanje hitne pomoći Sudanu, kao i za više od milion ljudi za koje se očekuje da će ove godine pobjeći u susjedne zemlje.

USAID je naglasio da je Čad već pogođen velikim valon izbjeglica, dok Južni Sudan se nosi s vlastitom unutrašnjom humanitarnom katastrofom.

– Sukob u Sudanu prisiljava humanitarne partnere u cijeloj regiji da donesu teške odluke o tome kako riješiti složene potrebe s ograničenim resursima – stoji u saopćenju USAID-a.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...