Pratite nas

Upišite traženi pojam

Biznis

Robotski psi i leteći automobili na telekomunikacijskom sajmu u Barceloni

Američka kompanija Alef Aeronautics prvi put javnosti je predstavila funkcionalni model nečega za što tvrdi da je prvi pravi leteći automobil.

– Vozi poput automobila, izgleda poput automobila i polijeće vertikalno, rekao je šef kompanije Jim Dukhovny.

Taj automobil na električni pogon dobio je poseban certifikat plovidbenosti američke Savezne uprave za avijaciju(FAA).

Trenutni prototip može prevoziti dvije osobe i prijeći udaljenost od otprilike 170 kilometara, a tvrtka očekuje da će proizvodnja konačne verzije automobila započeti krajem 2025.

Kompanija je već zaprimila gotovo 3000 predbilježbi za automobil, koji se prodaje za 300.000 američkih dolara.

Kineska kompanija Tecno Mobile je predstavila psa robota, izgledom nalik njemačkom ovčaru, koji koristi umjetnu inteligenciju i snažne senzore kako bi razumio glasovne zapovijedi i izvodio trikove poput rukovanja, klanjanja ili penjanja po stubama.

Robotom nazvanim Dynamic 1 također se može upravljati aplikacijama za pametne telefone, a svrha mu je pružiti “radosti posjedovanja kućnog ljubimca“ bez gnjavaže.

Kineski proizvođač Lenovo je predstavio prototip laptopa s potpuno prozirnim staklenim ekranom veličine 17,3 inča.

Umjesto tradicionalne tipkovnice, ima dodirnu površinu na kojoj se mogu projicirati tipke ili se na njoj može koristiti posebna olovka za crtanje po ekranu. Kompanija nije najavila kada će proizvod biti u prodaji.

Prozirnost ekrana može se prilagođavati kako ne bi svatko ko prolazi mogao vidjeti što njegovi korisnici rade.

– Proziran ekran postojao je dosad samo u futurističkim filmovima, rekao je izvršni upravitelj Aiguo Zheng, dodavši da je to sada postala stvarnost.

Tijelom od tkanine, cvjetnom bluzom i smeđom kosom, Hyodol u potpunosti izgleda kao dječja lutka. No, Hyodol, koju proizvodi istoimena južnokorejska kompanija, namijenjena je starijim osobama, prenosi HINA.

Ima senzore i mikroprocesore koji koriste umjetnu inteligenciju, može svirati glazbu, glasovnim porukama podsjećati starije ljude da popiju lijekove te obavijestiti njihove skrbnike kada ne zabilježi nikakve kretnje u određenom vremenskom razdoblju.

Visoka je 35 centimetara, a izrađena je tako da govori kada je korisnik dotakne ili prema željenom rasporedu, primjerice u vrijeme obroka.

– Predani smo tome da pomognemo starijim osobama da žive neovisno dok istovremeno ostaju povezani sa svojom zajednicom i voljenima, rekla je kompanija.

Nizozemski startup Whispp predstavio je aplikaciju za pozive koja koristi tehnologiju umjetne inteligencije kako bi otežani govor uzrokovan stanjima poput raka grla, moždanog udara ili mucanja simultano pretvarao u prirodni glas korisnika.

Za razliku od drugih rješenja za ljude s govornim poteškoćama koja pretvaraju govor u tekst, aplikacija omogućuje korisnicima da razgovaraju s kime god žele na svojim telefonima ili računalima te da održavaju prirodan tok razgovora, a da se pritom čuje njihov zdravi glas.

– Veoma smo sretni što ljudima koji su izgubili svoj glas pomažemo da ga vrate, rekao je suosnivač i šef Whisppa Joris Castermans, dodavši da se nada da će aplikacija jednog dana biti na svim pametnim telefonima “kako bi se svijet učinio uključivijim“.

Izvor

Izdvojeno

Vijesti

Ulaskom u ovu godinu nastupila su i nova pravila za osiguranike, buduće penzionere. Naime, pomiče se starosna dob potrebna za ostvarivanje penzije. Kako su...

Vijesti

Nakon tragedije u Sarajevu na Bentbaši u kojoj su se utopili majka i sin objavljena je smrtovnica odnosno vrijeme sahrane. U tragediji su smrtno...

Biznis

Nakon što je kompanija Bingo nedavno kupila najveći tržni centar na Ilidži – Grand Centar, uslijedilo je veliko preuređenje. Objekat će se, kako saznajemo,...

Crna hronika

Dženaza Amili Šehović (34) , čije je tijelo zajedno s tijelom njenog djeteta izvučeno iz korita Miljacke, na području Bentbaše u Sarajevu, klanjat će...