fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Vijesti

Ranko Grab oko godinu dana ne može pratiti suđenje zbog bolesti


Sudnica Suda BiH. Foto: Detektor

Predsjednica tima vještaka medicinske struke Zdenka Gojković, internista onkolog, kazala je kako je optuženi obolio od karcinoma te da mu počinje liječnje hemotrapijama i zračenjem.

“Shodno dinamici liječenja, on neće biti sposoban u narednih deset do dvanaest mjeseci da dolazi na suđenja”, rekla je vještakinja Gojković.

Psihijatrica Nera Zivlak-Radulović kazala je u Državnom sudu da je obavila pregled optuženog, na osnovu čega je konstatovala da on nema duševnih poremećaja, te da je s te strane sposoban pratiti suđenje.

“Međutim, s obzirom na trenutno oboljenje, to nije preporučljivo, jer ova kategorija pacijenata emotivno i psihološki teško podnosi proces liječenja”, navela je.

U timu koji je radio nalaz i mišljenje o sposobnosti Graba da dolazi i prati suđenja bio je i doktor – specijalista opće hirurgije Zoran Aleksić, koji, kako je rečeno, nije došao na ročište iz opravdanih razloga.

Tužilaštvo BiH i Odbrana nisu imali primjedbi na nalaz i mišljenje tima vještaka.

Ranku Grabu sudilo se zajedno s još deset optuženih za zločine počinjene na području Bosanskog Novog, ali je predmet u odnosu na njega razdvojen u augustu ove godine.

On je treća osoba u odnosu na koju je razdvojen predmet. Ranije je postupak razdvojen u odnosu na Ljubana Babića zbog njegovog zdravstvenog stanja, a postupak protiv Ostoje Balabana je kasnije i obustavljen zbog smrti optuženog.

Ranku Baltiću, Miroslavu Kapetanoviću, Ranku Balabanu, Rajku Karlici, Milenku Brčinu, Mirku Odžiću, Milenku Babiću, Ratku Goronji, Nikoli Reljiću i Draganu Baltiću, optuženim za zločine počinjene u Bosanskom Novom, sutra, 22. novembra, bit će izrečena prvostepena presuda.


Post Views: 0

Izvor

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Služba civilne zaštite Grada Tuzle upozorava građane da je izdato NARANDŽASTO upozorenje od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za period od 23.02.2024. godine od...

Magazin

Mlada pjevačica Teodora Popovska prošle godine je navršila tek 18 godina, a već je stekla veliku popularnost kod publike. Naime, ona ima nekoliko zapaženih singlova poput...