fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Vijesti

Rado Radić: Presuda za zločin u Bosanskom Šamcu iduće sedmice

Rado Radić na jednom od ranijih ročišta sa braniocem. Foto: BIRN BiH

Tužilac Krulj kazao je kako je na osnovu izvedenih dokaza jasno da je Radić počinio zločin protiv civilnog stanovništva.

“Oštećeni i svjedoci, koji su bili neposredni očevici, potvrdili su da je optuženi u rukama držao poluatomatsku pušku. Na osnovu njihovih iskaza, pouzdan je zaključak da je Radić ubio Marka Evića“, rekao je tužilac Krulj.

Radić je, prema navodima optužnice, u junu 1992. godine – kao pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, u sportskoj dvorani, gdje su bili zatvoreni civili nesrpske nacionalnosti – iz poluatomatske puške ubio jednog od zatvorenika – Marka Evića, čiji posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

Branilac Goran Blagojević rekao je da se njegov branjenik nekoliko dana prije događaja u dvorani Srednjoškolskog centra u Šamcu sprijateljio sa Markom Evićem, te da se prije toga nije nečovječno odnosio prema bilo kojem zatvoreniku.

“Niko od zatvorenika nije mogao vidjeti ubistvo Marka Evića“, naglasio je Blagojević.

U završnoj riječi optuženi je rekao da mu je žao cijele situacije i da 31 godinu čeka da kaže istinu.

Prije završnih riječi, optuženi Radić je svjedočio u svoju korist i ispričao da je u Stanicu javne bezbjednosti Šamac mobilisan krajem maja 1992., kada je imao 20 godina.

Optuženi je rekao da je u predvečerje 7. juna bio ispred školske dvorane, noseći dvije kese hrane koje je trebao predati zatvorenicima, kada je iz automobila izašao “visok i kurpulentam muškarac u maskirnoj uniformi.“

“Rekao mi je da se zove Lugar. Čuo sam da je taj čovjek nekoliko dana ranije u Crkvini ubio petnaestak ljudi. Imao sam pred sobom masovnog ubicu. On je šutnuo te dvije kese. Udario me pištoljem u glavu. Govorio mi je da sam izdajnik i ustaša. Udario me i mojom puškom. Digao me za košulju. Gurnuo mi je pušku tako što me njom udario u grudi“, naveo je Radić.

Dodao je da je s Lugarom ušao u dvoranu, nakon čega je Lugar počeo udarati zatvorenike – rukama, nogama, pištoljem i drugim predmetima.

Radić je kazao da je Slobodan Miljković zvani Lugar iz pištolja ubio Bartola Kljajića koji je jedini u dvorani sjedio na stolici kraj zida, dok su ostali bili na podu.

Za posmrtnim ostacima Bartola Kljajića još se traga.

Radić je rekao da je u dvorani bilo zatvoreno između 300 i 400 civila, mahom hrvatske nacionalnosti.

“Stajao sam skamenjen. Puška mi je drhtala u ruci. Da tog čovjeka i takvih ljudi nije bilo, ništa se ne bi desilo. Slobodan Miljković je bio u toj ekipi koju smo zvali ‘Srbijanci’. Štitio ih je načelnik Todorović“, rekao je on.

Radić je negirao da je povukao obarač kada je iz njegove puške ubijen Marko Ević.

Tužilac Slavko Krulj osvrnuo se na iskaz optuženog i rekao da dokazi nesumnjivo upućuju da nije bilo podstrekavanja optuženog da ubije Marka Evića, te da strah ili plašenje ne mogu nikog osloboditi krivične odgovornosti.

Tužilac je kazao da svjedoci nisu potvrdili da je bilo kontakta između optuženog i Slobodana Miljkovića kada je ubijen Marko Ević.

Optuženi je potvrdio da nakon ubistva civila Evića i Kljajića više nije bio stražar u sportskoj sali Srednjoškolskog centra.


Post Views: 4

Izvor

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Služba civilne zaštite Grada Tuzle upozorava građane da je izdato NARANDŽASTO upozorenje od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za period od 23.02.2024. godine od...

Crna hronika

Na magistralnom putu M-4 Tuzla – Doboj, u naselju Donja Lohinja kod Gračanice, jučer se dogodila teška saobraćajna nesreća u kojoj je jedna osoba...