fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Turizam

Putevima srednjovjekovne Bosne: Bobovac – Furaj.ba

BiH Bucket List Challenge

Izazov #30 – Posjeti sjedište bosanskih kraljeva

Ako ima mjesta u našoj zemlji koja se obavezno moraju posjetiti, među prvima na listi su sigurno Kraljeva Sutjeska i Bobovac – stolna mjesta bosanskih kraljeva.

 

Foto: Afan Abazović

U Bobovcu, sjedištu bosanskih kraljeva dinastije Kotromanića, Tomaša i Tvrtka, čuvale su se kraljevska kruna i kraljevska riznica i bila kraljevska grobna kapela. Pretpostavlja se da je po naredbi kralja Stjepana Ostoje stara bobovačka crkva preuređena za tu namjenu. U njoj su bila sahranjena tri bosanska kralja.

Po položaju malo vareški, malo kakanjski, a po vrijednosti i određenju bosanski i hercegovački. Istina je da su od nekadašnjeg kraljevskog utvrđenja impozantnih dimenzija ostale tek naznake, ali to ne zaustavlja turiste u obilasku i potrazi za nekim davnim vremenima. Ako upotrijebite maštu, možda čujete zveckanje mačeva kojim se vitezovi bore za naklonost lijepe dvorske dame ili šuštanje svilenih haljina.

Jedini u potpunosti očuvani objekt u Bobovcu je mauzolej koji je kraljica Katarina podigla kralju Tvrtku. Kada su Osmanlije osvojile Bobovac, ona je ili izbjegla ili prognana za Rim. Voljenu Bosnu više nikad nije vidjela. Omiljena lokacija za slikanje je bunar u koji je, navodno, prilikom bijega iz Bobovca kraljica Katarina bacila veliko blago koje nikada niko nije pronašao.

Foto: Visit Vareš

Pored ostataka zidina Bobovca, zanimljivo je njegovo okruženje. Osim tajanstvenog bunara, zapanjit će vas ljepota prirode i blistavih zelenih šuma čije krošnje pričaju najdivnije priče studenim potocima. Do Bobovca možete pješice iz pravca Kraljeve Sutjeske ili čak iz Vareša. Kruna vašeg izleta bit će sedam stoljeća star dokaz genijalnosti i odlučnosti bosanskih kraljeva da zaštite svoje kraljevstvo.

Kako doći?

Od Kraljeve Sutjeske do Bobovca možete doći automobilom, ali je ipak najbolje doći pješice, dolinom Bukovice. Manji dio puta je asfaltiran, dok je ostatak makadam. Nakon sela Dragović, stižete do srednjovjekovne utvrde, sjedišta bosanskih kraljeva.

 

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste posjetili Bobovac. Prihvatamo isključivo fotografije sa mauzolejom!

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

 

Zato što jedan članak nije dovoljan…

VAREŠ – SVE LJEPOTE GRADA ISPOD ZVIJEZDE

KRALJEVA SUTJESKA – STOLNO MJESTO BOSANSKIH KRALJEVA

UPOZNAJTE LJEPOTE KAKNJA U DVIJE MINUTE

Izvor

Izdvojeno

Vijesti

Jeziv zločin u Tuzli koji je počinio Mujaga Čičkušić, ubivši suprugu Amelu i dvoje djece, pa sebe skokom za zgrade i dalje izaziva nevjericu...

Vijesti

Ovo je Amela Čičkušić koju je u Tuzli, zajedno sa dvoje djece sjekriom ubio muž Mujaga Čičkušić. Amela je radila kao medicinska sestra na...

Vijesti

Istražitelji još uvijek nisu utvrdili krajnji motiv trostrukog ubistva u Tuzli, ali iz dosadašnje istrage, taj čin Mujaga Čičkušić je planirao, a nakon njega...

Biznis

Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH krenulo je u proces otkupa zemljišta na trasi buduće dionice autoputa između Tuzle i Orašja. Podsjetimo da je riječ...