fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Vijesti

Prije tri godine napustio nas je legendarni izvođač: Bio ponosan sin oca Zaima, i otac sina Damira

Na današnji dan, 14. novembra 2020. godine, ovozemaljski život napustio je legendarni izvođač, Nedžad Imamović.

Njegovim “odlaskom”, tradicionalna, bh. kulturna baština, izgubila je još jednog svog brižnika. Umjetnika koji je vodio računa o izvornom zvuku, sevdahu!

A sevdalinku je donosio na poseban, samo njemu svojstven način. Toplo, sjetno a ne odmičući od originalne postavke tog žanra.

Nedžad je odrastao u miljeu tradicije u svakom domenu. Bio odmjeren, tih i nenametljiv. Svirao, pjevao, pisao tekstove, komponovao, aranžirao, opet, “nenapadno”, davao svoj doprinos bosanskohercegovačkoj muzičkoj sceni.

Nedžad se okušao u svirci na brojnim instrumentima, drugim žanrovima ali ostao vjeran gitari i sevdalinci i komponovanoj narodnoj pjesmi. Bio član Narodnog orkestra Sarajeva i RTV BiH-a. Producirao mlade talente u vlastitom studiju od 90-te.

Volio je Nedžad muziku. Bio ponosan sin, na svog oca Zaima sa kojim je snimio duetski album “Stara staza”. Ponosan i na svog sina Damira, koji je nastavio očevim stopama.

Pamtit će se i slušati autentične izvedbe pjesama: “Oj, sudbino ja te pitam”, “Nema ljepše cure, od malene Đule”, “Zora zori, dan se bijeli”, Bosno moja plemenita”, Stari most”, “Na put se spremam”… I mnoge druge kompozicije koje je Nedžad Imamović interpretirao.

Jasna Durić

Izvor

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Vijesti

Služba civilne zaštite Grada Tuzle upozorava građane da je izdato NARANDŽASTO upozorenje od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za period od 23.02.2024. godine od...

Magazin

Mlada pjevačica Teodora Popovska prošle godine je navršila tek 18 godina, a već je stekla veliku popularnost kod publike. Naime, ona ima nekoliko zapaženih singlova poput...

Crna hronika

Na magistralnom putu M-4 Tuzla – Doboj, u naselju Donja Lohinja kod Gračanice, jučer se dogodila teška saobraćajna nesreća u kojoj je jedna osoba...