fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Prijavite se na trening za istraživačke novinare o finansijskom kriminalu

Trening o izvještavanju i istraživanju finansijskog kriminala će se održati u Sarajevu od 5. do 8. decembra 2023. godine.

Ilustracija. Foto: Pixabay

Treninzi čiji je cilj da opreme novinare dodatnim vještinama i znanjima kako bi efikasno istraživali složene slučajeve finansijskog kriminala podijeljeni su u dvije dvodnevne cjeline.

Prvi dvodnevni trening, 5. i 6. decembra “Otkrivanje finansijskog kriminala: Osnovna obuka za istraživačke novinare” će se fokusirati na unapređenje razumijevanja i prepoznavanje finansijskog kriminala i njegovog uticaja na društvo, analizu finansijskih dokumenata i osnove novinarskog istraživanja.

Agendu osnovne obuke možete pogledati ovdje.

Nakon obuke slijedi drugi trening u trajanju od dva dana “Iza brojeva: Napredna obuka za istraživačke novinare”. Cilj dvodnevnog treninga je opremiti istraživačke novinare dodatnim vještinama i znanjem kako bi učinkovito istraživali složene slučajeve finansijskog kriminala. Ova obuka će se fokusirati na razumijevanje i prepoznavanje finansijskog kriminala, analizu finansijskih izvještaja i praćenje tokova novca.

Trening će se održati 7. i 8. decembra 2023. godine. Prvi dan će biti posvećen temi razumijevanja finansijskog kriminala te istraživačkim tehnikama, dok će drugi dan treninga biti fokusiran na napredne istraživačke tehnike i studije slučaja.

Agendu napredne obuke možete pogledati ovdje.

Oba treninga organizuje Inicijativa koju finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva u saradnji s Balkanskom istraživačkom mrežom Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Treneri su tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Samir Selimović, finansijski stručnjak Damir Sokolović, urednik BIRN-a BiH Semir Mujkić te zamjenica urednika KRIK-a Bojana Jovanović i istraživačka urednica KRIK-a Dragana Pećo.

Treninzi će se održati u prostorijama SKRIPTA-e u Sarajevu.

Na jedan od dva ponuđena treninga možete se prijaviti kroz obrazac koji možete naći ovdje. Za učesnike van Sarajeva organizator će snositi troškove puta i smještaja.

Broj mjesta je ograničen.

Rok za prijave je 25. novembar 2023. godine.


Post Views: 12

Izvor

Izdvojeno

Vijesti

Jeziv zločin u Tuzli koji je počinio Mujaga Čičkušić, ubivši suprugu Amelu i dvoje djece, pa sebe skokom za zgrade i dalje izaziva nevjericu...

Vijesti

Ovo je Amela Čičkušić koju je u Tuzli, zajedno sa dvoje djece sjekriom ubio muž Mujaga Čičkušić. Amela je radila kao medicinska sestra na...

Vijesti

Istražitelji još uvijek nisu utvrdili krajnji motiv trostrukog ubistva u Tuzli, ali iz dosadašnje istrage, taj čin Mujaga Čičkušić je planirao, a nakon njega...

Biznis

Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH krenulo je u proces otkupa zemljišta na trasi buduće dionice autoputa između Tuzle i Orašja. Podsjetimo da je riječ...