fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Magazin

Preminula je ‘Cura iz Zenice’ o kojoj je pjevao Čola

Bilo je to 1972. godine kada je mlada Zeničanka, tada 16-godišnja Nedžada Blagajčević, šetala s prijateljicom na platou željezničke stanice u Zenici, u blizini spomenika Omladinskim radnim brigadama.

Prišao joj je nepoznati fotograf i zamolio da stane ispred spomenika. Tako je nastala fotografija, koja je u slijedećim godinama reprodukovana na više razglednica Zenice.

Početkom 1984. godine Zdravko Čolić je tražio hit pjesmu za album Ti si mi u krviNeko je imao u rukama razglednicu Zenice, s Nedžadom Blagajčević u prvom planu, nešto ga se dojmilo i tako je nastala slavna pjesma.

Tekst pjesme je napisao Momčilo Bajagić – Bajaga, a muziku Kornelije Kovač.

Nažalost, Nedžada Blagajčević preminula je u 67. godini života, 28. novembra 2023. u Zenici. Ukopana je jučer, 30. novembra, na mezarju Prašnice.

Inače, pjesma ide ovako:

Najljepša je prirodna ljepota
Skini šminku, nije te sramota?
Ruževe, lažne lakove
Umij lice, ljubim te
Vrijeme istine
Mirišeš na cvijet

Baš zato ja bih tebe ljubio u travi
Cvijećem bih te pokrio po glavi
Šta će ti lažni lakovi?
Umij lice, ljubim te
Mirišeš na cvijet

Cura iz Zenice nosi dokoljenice
Crne pletenice, plave naramenice
Južnije od Doboja
Ona mi je najbolja

Najljepša je prirodna ljepota
Skini šminku, nije te sramota?
Ruževe, lažne lakove
Umij lice, ljubim te
Vrijeme istine
Mirišeš na cvijet

Cura iz Zenice nosi dokoljenice
Crne pletenice, plave naramenice

O susretu sa Nedžadom pisala je i povremena saradnica Zenicabloga Dijana Mumunović.

“Jednog dana dolazim kući i sasvim neočekivan gost kuca na vrata. I ništa me ne može toliko obradovati kao iznenadni dolazak ili poziv, jer često nisam kući. Tako je i rekla da me je nekoliko puta tražila. Vama je poznata kao Cura iz Zenice, cura sa zeničke razglednice, otpjevana u Čolinoj pjesmi, a to je mama mojih divnih kolegica iz djetinjstva. Ali ja nisam znala to i za ovaj detalj njenog života.

Došla je da se dogovorimo da je fotografišem na ovom istom mjestu, iako ova fontana više nije tu. Ubrala je nekoliko višnjica s grane i otišla. Nekada bi opet navratila i pričala o svoje četiri kćerke… A ja sam joj stalno govorila kako je njezin dolazak jedan veliki dar. Fotkale smo se, ali nismo kod fontane. Sada je otišla zauvijek, a meni zauvijek ostavila trag svoje dobrote”, napisala je Dijana.

Izvor

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Služba civilne zaštite Grada Tuzle upozorava građane da je izdato NARANDŽASTO upozorenje od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za period od 23.02.2024. godine od...

Magazin

Mlada pjevačica Teodora Popovska prošle godine je navršila tek 18 godina, a već je stekla veliku popularnost kod publike. Naime, ona ima nekoliko zapaženih singlova poput...