fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Premijer Nikšić i ministri Katić i Lakić na sastanku: Puna podrška projektima cestovne izgradnje na području Tuzle

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, danas su u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu razgovarali o projektima cestovne izgradnje na području Tuzle sa predsjednikom Komisije za saobraćaj i komunikacije Parlamentarne skupštine BiH i državnim zastupnikom Jasminom Imamovićem, dopredsjedavajućim Doma naroda Parlamenta FBiH Slađanom Ilićem, te gradonačelnikom Tuzle Zijadom Lugavićem.

Sastanku su prisustvovali i direktor JP „Ceste FBiH“ Ljubo Pravdić,  v.d. izvršnog direktora JP „Autoceste FBiH“ za projektovanje i građenje Asmir Dževlan, te direktor JP Vodovod i kanalizacija Tuzla Aid Berbić.

Poseban naglasak stavljen je na prioritetne projekte izgradnje autocesta i brzih cesta na tuzlanskom području, a za koje je Vlada FBiH osigurala sredstva u ovogodišnjem Federalnom budžetu. Prvenstveno je riječ o podršci izgradnji autoceste Orašje-Tuzla, dionica Maoča-Tuzla, Lot 5 Čanići-Tuzla, u dužini od osam kilometara. Također, istaknut je značaj izgradnje „Južne saobraćajnice“ u Tuzli, a sredstva iz Budžeta FBiH su osigurana za prvu fazu dionice Ši Selo-Slavinovići.

Ovom prilikom premijer Nikšić i ministri Katić i Lakić istakli su punu podršku Vlade svim infrastrukturnim projektima, te opredijeljenost za ubrzanje realizacije ovih projekata. Na sastanku je naglašeno da je autocesta Orašje-Tuzla jedan od najvećih prioriteta.

Predstavnici Grada Tuzla istakli su zadovoljstvo odzivom građana na poziv za otkup zemljišta na dionici Lota 5 Tuzla-Maoča, te kazali da se uskoro očekuje objavljivanju tendera za ovu dionicu. Iz „Autocasta FBiH“ pojasnili su da je izrada projektno-tehničke dokumentacije glavnog projekta autoceste Orašje-Tuzla u završnoj fazi, te najavili da će ovo preduzeće tendersku dokumentaciju za izvođenje radova pripremiti za raspisivanje već u augustu ove godine. Također, na sastanku je izražena intencija da petlja Šićki Brod postane interregionalno čvorište, odnosno spoj brze ceste Doboj-Gračanica-Lukavac-Šićki Brod-Kalesija-Zvornik i autoceste Orašje-Tuzla.

Kada je riječ o projektima koje provode „Ceste FBiH“, Vlada Federacije finansijski podržava i eksproprijaciju, građenje i nadzor projekta izgradnje kružnog toka Mlake, na cesti M18, dionica Šićki Brod 3-Ivinice 1. Danas je istaknut i značaj okončanja radova na priključenju petlje Šićki Brod prema Termoelektrani, kao i uređenju kružnog toka kod Siporeksa, te reparaciji kompletne „Južne saobraćajnice“. Razgovaralo se i o prioritetnim projektima čiji su implementator „Ceste FBiH“, a tiču se rekonstrukcije mosta na rijeci Solina kod Brčanske Malte u Tuzli, trotoara u naselju Ljubače gdje je u toku izrada glavnog projekta, zatim završetka Kružnog toka Lipnica za koji je raspisan tender za odabir izvođača radova, kao i regulacije raskrnice Brčanska Malta. Dogovoren je naredni sastanak na nivou predstavnika Grada Tuzla i „Cesta FBiH“.

Gradonačelnik Lugavić zahvalio je premijeru Nikšiću i resornim ministrima na, kako je istakao, do sada najvećoj podršci Gradu Tuzli iz Budžeta FBiH. Naglašeno je da je to potvrda postojanja razumijevanja i opredijeljenosti Vlade FBiH za sve značajne projekte koji se realiziraju s ciljem unapređenja kvalitete života građana.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Privremeni izvod iz centralnog biračkog spiska za ovogodišnje lokalne izbore dostupan je javnosti, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH. CIK je pozvao sve...

Biznis

Stambeno poslovni objekat Nova Pecara u Tuzli bit će bogatiji za dugo očekivani Bingo hipermarket koji će svoja vrata će otvoriti 13. juna u...

Magazin

Pjevač Tropico benda, Aleksandar Sale Cvetković, doživio je nezgodu u jednom shopping centru te je završio u bolnici. Pjevaču je jučer iznenada pozlilo, nakon...

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Slaviša Radović, lijevi bek, više neće nositi dres FK Sarajevo. On se od bordo tima oprostio...