fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Predloženo produženje pritvora osumnjičenom za terorizam

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić je na početku ročišta, na kojem se raspravljalo o prijedlogu Tužilaštva, prozvao Ključu, nakon čega je osumnjičeni odbio da ustane. Sudija Maksumić mu je poručio da mora ustati kad se obraća sudu.

“To nije znak nepoštovanja”, kazao je Ključo, nakon čega je Maksumić naredio sudskom policajcu da osumnjičenog odstrani iz sudnice, a braniocu Senadu Biliću rekao da sa svojim branjenikom obavi razgovor. Branilac je naveo da je to već urađeno.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je obrazložio prijedlog za produženje pritvora u trajanju od dva mjeseca i kazao kako je Tužilaštvo u pisanom prijedlogu navelo zbog čega postoji osnovana sumnja, a gdje se i tačno navodi slijed istražnih radnji, sve u cilju privođenja istrage kraju te podizanja optužnice protiv osumnjičenog, za kojeg je, kako je dodao tužilac, jasno da je 11 godina boravio u Siriji.

Branilac Bilić je rekao kako smatra da je Tužilaštvo u svom prijedlogu kontradiktorno, kako je cijeli prijedlog koncipiran na istražnim radnjama te kako je činjenica da je još 2016. završena istraga, a sada traži da se ispitaju isti svjedoci.

“Mi se vraćamo faktički na početak. (…) Smatram da bi se mjerama zabrane postigla svrha”, naveo je Bilić te dodao da je nesporno da je Ključo bio nedostupan, da se dobrovoljno javio, kao i da Tužilaštvo navodi da osumnjičeni nije pokazao pokajanje.

Tužilaštvo je u cijelosti ostalo kod prijedloga te kazalo da mjere zabrane ne mogu biti alternativa za osumnjičenog, protiv kojeg je postojala potjernica.

Ključi je prošlog mjeseca određen pritvor, a kako su ranije naveli iz Tužilaštva, istraga protiv njega se vodi još od 2012., dok je 2017. raspisana međunarodna potjernica zbog nedostupnosti osumnjičenog organima gonjenja.

Sud BiH će naknadno donijeti odluku po prijedlogu.

 


Post Views: 0

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Engleska je povela u 12. minuti pogotkom koji je postigao Jude Bellingham, a isti igrač se...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...

BiH

Hamdija Fejzić jedini je kandidat za načelnika Srebrenice ispred probosanskih stranaka, potvrđeno je za Vijesti.ba. “Gospodin Fejzić je jedini kandidat porbosanskih stranaka za načelnika...