fbpx

PRAVNICA KOJA JE OBILJEŽILA 65 GODINA ESTRADNE KARIJERE: Svaka ploča Zore Dubljević se “pozlatila”

od Urednik

U prepunoj Multimedijalnoj Sali Općine Novi Grad Sarajevo sinoć je upriličen koncert u čast jedine žive legende sevdaha Zore Dubljević. Fondacija SEVDAH, organizator ove veličanstvene manifestacije, na ovaj način je obilježila i 65 godina karijere Zore Dubljević, pjevačice posebnog senzibiliteta, koja i u svojoj 86. godini plijeni posebnom harizmom.

Pjevačku karijeru Zora je počela u KUD-u „Slobodan Princip Seljo“ u Sarajevu, zajedno s još jednom našom legendom Safetom Isovićem na čiji je nagovor otišla na audiciju u Radio Sarajevo, 1958. godine, nakon čega je za kratko vrijeme postala miljenica publike i nizala uspjeh za uspjehom na bh. estradnom nebu.

Iako je završila Pravni fakultet u Sarajevu, ljubav prema muzici je prevagnula. Dokaz da je to bio pravi životni put ove vrsne interpretatorice jeste i prva ploča “Oj mjeseče bekrijo”, koja je nastala u saradnji s Ismetom Alajbegovićem “Šerbom”, a prodata je u rekordnom tiražu u više od 100.000 primjeraka te osigurala prvu zlatnu ploču u Bosni i Hercegovini. I svaka naredna ploča se „pozlatila“ pa je Zora Dubljević jedina interpretatorica narodne muzike čije su sve ploče prodate u visokom zlatnom tiražu.

Ipak, osnovu Zorinog pjevačkog repertoara činile su sevdalinke, čime je dala veliki doprinos u njegovanju i očuvanju najljepše bosanskohercegovačke kulturne baštine.  

I. Pindžo

Izvor

Možda vam se sviđa

O nama

cropped-LogoBH.png

Bosanskohercegovački internet portal!

@2023 BH Portal – Sva prava zadržana. Designed and Developed by RBI.