fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Poznato za koliko je prodat mađarski aerodrom

Mađarska državna kompanija Corvinus Zrt i francuski koinvestitor Vinci Airports kupili su aerodrom Budimpešta od dosadašnjeg glavnog akcionara AviAlliance i manjinskih akcionara, navodi se u saopštenju kompanije AviAlliance.

Ministarstvo ekonomije Mađarske napominje da je kupovina aerodroma koštala 3,1 milijardu eura, uz produženje prethodno datih kredita od 1,44 milijarde eura.

Corvinus je postao većinski vlasnik aerodroma sa 80 posto udjela, a njegov francuski partner Vansi imat će preostalih 20 odsto.

“Mađarska vlada i francuski koinvestitor radit će na tome da aerodrom u Budimpešti postane jedan od najboljih ne samo u regionu već i u svijetu”, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Prije prodaje, glavni akcionar Aerodroma Budimpešta sa 55,44 posto udjela bila je AviAlliance, u vlasništvu kanadskog Odbora za penzione investicije u javnom sektoru (PSP Investments), prenosi Reuters.

Malton, filijala singapurske kompanije GIC Special Investments, kontrolisala je 23,33 posto, dok je kanadska Caisse de depot et placement du Kuebec držala preostalih 21,23 posto.

Agencija navodi da je vlada premijera Viktor Orbana, od preuzimanja vlasti 2010. godine, povećala vlasništvo mađarske države u energetici, bankarstvu, telekomunikacijama i medijima, a godinama je planirala i da kupi aerodrom.

Vinci je jedan od najvećih aerodromskih operatera u Evropi, a upravlja i beogradskim aerodromom Nikola Tesla.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Engleska je povela u 12. minuti pogotkom koji je postigao Jude Bellingham, a isti igrač se...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...

BiH

Hamdija Fejzić jedini je kandidat za načelnika Srebrenice ispred probosanskih stranaka, potvrđeno je za Vijesti.ba. “Gospodin Fejzić je jedini kandidat porbosanskih stranaka za načelnika...