Pratite nas

Upišite traženi pojam

BiH

Potvrđeno: VAR od sljedeće sezone u Premijer ligi BiH

VAR videotehnologija (Video Assistant Referee), sistem koji glavnom sudiji tokom utakmice pomaže da riješi dvojbene situacije, od starta naredne sezone bit će prisutan i na stadionima u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Potvrdio je ovo za Faktor generalni sekretar Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Adnan Džemidžić.

“Kako je u prethodnom periodu najavljeno, u narednu takmičarsku sezonu će FSBiH krenuti sa novom VAR tehnologijom. Projekat se odvija u skladu sa hodogramom planiranih aktivnosti, a implementacija VAR-a će biti u zadanom vremenskom okviru”, rekao je Džemidžić.

On dodaje da je FSBiH u skladu sa odlukom o pokretanju i implementaciji VAR tehnologije, preduzeo korake u pravcu pronalaska najboljeg tehničkog rješenja za naše infrastrukturne uvjete.

“Svi tehnički elementi su uzeti u obzir prilikom izbora opreme za realizaciju ovog vrlo zahtjevnog zadataka”, dodao je Džemidžić.

Nedavno je okončana i tenderska procedura vezana za izbor najboljeg ponuđača opreme.

“Procedura izbora najboljeg ponuđača opreme je okončana u predviđenom vremenskom roku, sve u skladu sa relevantnim propisima – kaže generalni sekretar FSBiH i dodaje da je krovna kuća bh. fudbala prema istoj proceduri izvršila izbor najboljeg ponuđača za konsultanske usluge, odnosno edukaciju tehničkog osoblja za uvođenje, rukovanje i upravljanje VAR tehnologijom.”

Nije isključeno da se VAR testira na nekoj od utakmica u tekućoj sezoni.

“Ako se u narednom periodu stvore tehničke pretpostavke za instalaciju neophodne opreme, postoji vjerovatnoća da VAR sistem bude testiran na nekoj od premijerligaških utakmica. Ovim postupkom nabavke su stvoreni realni uvjeti da naše sudije i tehničko osoblje imaju najbolju edukaciju za upravljanje novom tehnologijom, a FSBiH dobije savremenu opremu za uvođenje VAR sistema u najviši rang takmičenja”, zaključio je Džemidžić.

VAR tehnologija se počela razvijati još 2010. godine u Nizozemskoj gdje je i testirana u sezoni 2013./2014.. U sljedećim godinama korištena je u Australiji, na Svjetskom klupskom prvenstvu te nekim utakmicama njemačke Bundeslige i italijanske Serie A.

 

 

Izvor

Izdvojeno

Vijesti

Ulaskom u ovu godinu nastupila su i nova pravila za osiguranike, buduće penzionere. Naime, pomiče se starosna dob potrebna za ostvarivanje penzije. Kako su...

Vijesti

Nakon tragedije u Sarajevu na Bentbaši u kojoj su se utopili majka i sin objavljena je smrtovnica odnosno vrijeme sahrane. U tragediji su smrtno...

Biznis

Nakon što je kompanija Bingo nedavno kupila najveći tržni centar na Ilidži – Grand Centar, uslijedilo je veliko preuređenje. Objekat će se, kako saznajemo,...

Crna hronika

Dženaza Amili Šehović (34) , čije je tijelo zajedno s tijelom njenog djeteta izvučeno iz korita Miljacke, na području Bentbaše u Sarajevu, klanjat će...