fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH

Potvrđen je kandidatski status BiH u PSNATO-u: Evo šta to znači za našu zemlju

  • Kandidatski status podrazumijeva određene privilegije, ovlaštenja, šira učešća u budućim događajima…

Kandidatski status Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije unutar Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO), formalno potvrđen je na današnjem plenarnom zasjedanju PSNATO-a u Sofiji.

Zasjedanju su, ispred BiH, prisustvovali predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u PSNATO-u Kemal Ademović i zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Obren Petrović.

Ovom prilikom usvojena je Deklaracija o oblikovanju NATO-a za buduće generacije na samitu u Washingtonu, koja potvrđuje savezništvo kao kamen temeljac evropske i sjevernoameričke sigurnosti, izražava zadovoljstvo članstvom Švedske i potvrđuje punu podršku Ukrajini, Gruziji i BiH na putu ka članstvu.

Usvojenim izmjenama i dopunama Poslovnika PSNATO-a, formalno je potvrđen kandidatski status BiH, Gruzije i Moldavije unutar PSNATO-a, koji sa sobom nosi i uvedeni novi status te privilegije tih zemalja poput proširenja broja članova delegacija zemalja kandidata (povećanje s postojeća tri na pet članova Delegacije PSBiH), većih privilegija učešća na sjednicama PSNATO-a i odbora PSNATO-a, ovlaštenja poput podnošenja amandmana na skupštinske dokumente i šireg učešća na budućim događajima u organizaciji PSNATO-a.

Zasjedanje je pozdravnim govorom otvorio predsjednik PSNATO-a Michael Szczerba, koji je naglasio nužnost hitne pomoći Ukrajini, a što se, kako je rekao, ogleda i kroz usvojenu Deklaraciju podrške PSNATO-a Ukrajini u tekućem sukobu s Rusijom.

Predsjednik PSNATO-a naglasio je i važnost borbe protiv hibridnih načina ratovanja, a posebno protiv dezinformacija u današnjem, tehnološki naprednom vremenu. Pozdravio je pridruživanje Švedske NATO-u i prvo učešće na zasjedanju PSNATO-a kao punopravne članice.

 

 

(Oslobođenje/ VaseVijesti)

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...