fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Biznis

Potpisan ugovor o dodjeli koncesija za vjetro i solarne elektrane u BPK Goražde – Biznis.ba

Premijer Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Edin Ćulov i direktor kompanije “TLG” d.o.o Travnik Zoran Vujinović potpisali su ugovor o dodjeli koncesije za izradu, uređenje, opremanje, korištenje i održavanje vjetro i solarnih elektrana na lokalitetima VE “Kacelj“, FNE “Jahorina“ FNE “Jahorina 1“ i FNE “Jahorina 2“, čija je ukupna snaga 800 MW.

Ovom privrednom društvu koncesija je dodjeljena na period od 30 godina, a po ocjeni predstavnika Vlade BPK, riječ je o veoma povoljnom ugovoru i, kako je ocjenjeno, veoma ozbiljnom partneru.

Premijer Ćulov je mišljenja da je ugovor značajan s aspekta privrednog razvoja i ekonomskog jačanja BPK s obzirom da se, kako je pojasnio, kroz uplatu jednokratnih i tekućih koncesionih naknada očekuju značajni prihodi u budžetu BPK Goražde i lokalnih zajednica u njegovom sastavu u iznosu od deset do dvanaest miliona KM.

– Današnje potpisivanje je prva faza realizacije jednog od najvažnijih projekata za BPK Goražde, čija je vrijednost prema projekcijama, blizu 800 miliona eura. Uz podršku Komisije za koncesije i Ministarstva za privredu te predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti našeg kantona, uspjeli smo stvoriti mogućnosti za velike investicije u proizvodnju električne energije na našim prostorima – kazao je premijer Ćulov.

Direktor kompanije “TLG” Zoran Vujinović pojasnio je da, kada je riječ o implementaciji ovih projekata, postoji metodologija u njihovom razvoju, a prema planu prvi projekt u vidu solarnog parka od 200 MW trebao bi biti implementiran za dvije godine.

– Što se tiče vjetro parka, iskustva privrednog društva ‘TLG’ su velika u razvoju projekata, ali njihova realizacija zahtjeva jako velika istraživanja i analize koje će uslijediti, kao i konsultacije s Ministarstvom prostornog uređenja, s obzirom da će se svi prostori koji se nalaze na ovim lokalitetima, a koji su zaštićeni po bilo kojem osnovu, biti isključeni od bilo kakvog uticaja. Zatim slijede aktivnosti pretvorbe zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko, kao i ostali postupci u skladu sa Zakonom o prostornom planiranju i građenju – naglašava Vujinović.

Izvor

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Služba civilne zaštite Grada Tuzle upozorava građane da je izdato NARANDŽASTO upozorenje od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za period od 23.02.2024. godine od...

Magazin

Još od kada je došlo do emotivnog razlaza između Rade Manojlović i Harisa Berkovića, o pjevačicinom emotivnom životu nizale su se razne spekulacije, ali javnost nije...