fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Biznis

Poslodavci iz Slovenije predstavili se tražiocima posla iz BiH

Zavod za zapošljavanje Slovenije u saradnji sa ambasadom ove zemlje u BiH organizovao je danas u Sarajevu događaj na kojem se 50 poslodavaca iz Slovenije iz različitih djelatnosti predstavilo tražiocima posla iz BiH.

Ovaj događaj organizovan je kako bi se poslodavcima iz Slovenije omogućilo da se upoznaju za potencijalnim kandidatima za posao, kao i da se kandidati upoznaju sa pravima i obavezama iz radnog zakonodavstva u skladu sa zaključenim Sporazumom o zapošljavanju radnika iz BiH u Sloveniji.

Anka Rode iz Zavoda za zapošljavanje Slovenije navela je da su ovoj zemlji potrebni radnici u svim djelatnostima, podsjećajući da je u Sloveniji u prethodnoj godini bilo 18.000 radnika iz BiH.

“Tražimo radnike u zdravstvu, socijalnoj zaštiti, građevinarstvu. Tražimo varioce, građevinare, tesare i kuhare”, rekla je Rode.

Prema njenim riječima, prije desetak dana je u Sloveniji objavljena Odredba o profesijama koja omogućava da radnik određenog zanimanja može doći u Sloveniju i dobiti radnu dozvolu u roku od 10 dana.

“Ko god želi da dođe u Sloveniju i ima poslodavca sa namjerom da se otklanjaju posljedice poplava i katastrofalnih nesreća iz avgusta, može na bazi interventnog zakona za otklanjanje posljedica dobiti radnu dozvolu u 10 dana”, rekla je ona novinarima u Sarajevu.

Ambasador Slovenije u BiH Damijan Sedar naglasio je da ova zemlja ima pozitivno iskustvo sa stručnim kadrom iz BiH, koji se u ovoj zemlji uvažava.

Nakon Sarajeva, ovakvi događaji biće održani u Banjaluci, Zenici i Tuzli, prenosi Srna.

(Biznis.ba)

Izvor

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Služba civilne zaštite Grada Tuzle upozorava građane da je izdato NARANDŽASTO upozorenje od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za period od 23.02.2024. godine od...

Magazin

Još od kada je došlo do emotivnog razlaza između Rade Manojlović i Harisa Berkovića, o pjevačicinom emotivnom životu nizale su se razne spekulacije, ali javnost nije...