fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Poskupljenje struje novi udar na privredu i radnike: Gdje troše novac od poreza!?

Usklađivanje cijena električne energije s porastom cijena proizvodnje i nabavke električne energije, kako bi se održavala ekonomski opravdana i održiva cijena tema je sutrašnje sjednice Regulatorne komisija za energiju FBiH (FERK).

U prevodu, priprema se novo poskupljenje struje od 10 posto za domaćinstva/kupce.

Bit će to vjerovatno i zadnja sjednica FERK-a u ovom sastavu, jer je za srijedu (12. juni) sazvana sjednica Doma naroda FBiH na kojoj bi trebao biti potvrđen novi saziv FERK-a. Ukoliko aktuelni saziv FERK-a ne odobri povećanje, izvjesno je da će to učiniti novi.

Iz Udruženja poslodavaca TK ističu da poskupljenja električne energije negativno utječu na privredu BiH.

– Naravno da nama poslodavcima ne odgovara to poskupljenje. Mi smo suočeni sa konkurencijom i poskupljenje električne energije nam ograničava mogućnost da povećavamo plate našim zaposlenicima. Najznačajniji kapital svake kompanije je zaposlenik. Bez zaposlenika firme ne mogu da rade. Sve ono što opterećuje troškove poslovanja, nama poslodavcima smanjuje prostor da povećavamo, a to je da sa platama pratimo rast inflacije, istakao je za Vijesti.ba Faruk Širbegović, privrednik i član Udruženja poslodavaca TK.

Upravo iz razloga sve većeg broja radnika koji odlaze iz BiH i napuštaju domaće firme, neophodno je rasteretiti privrednike, ističe Širbegović.

– Privreda se mora rasteretiti da bi radnici od primanja koja dobijaju iz firmi mogli lijepo živjeti, da ne bi razmišljali da odu negdje drugo, dodaje Širbegović.

Osim povećanja cijene električne energije, privrednci imaju i druge velike namete.

– Ovo oporezivanje privrede, gdje se taj novac troši? Mi plaćamo 10% poreza na dobit, gdje se troše te pare? Da li imamo glomaznu administraciju koja je preskupa? Imamo! To traži jedan reinženjering državne administracije, njihovih troškova, povećanje njihove efiksasnosti, smanjivanje njihovih troškova poslovanja, što je moguće uraditi digitalizacijom, zaključuje Širbegović.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, Adnan Smailbegović nedavno je za Biznis.ba rekao da su cijene električne energije generalno za privredu preskupe.

– Cijene struje na berzama padaju, recimo danas je cijena na referentnoj mađarskoj berzi niža od ovoga što danas privreda u BiH plaća, kaže Smailbegović.

Smatra da će se ove promjene pogotovo odraziti na izvozno orijentisane firme.

– Postoji jako puno kompanija u kojim cijene električne energije značajno utječu na cijene proizvoda, s tim što mislim da su one već odranije na tržišnom snabdijevanju. Tako da, to je već borba posljednje tri-četiri godine. Ove kompanije koje sada ulaze su uglavnom one koje nisu pretjerano eksponirane tom velikom udaru cijena električne energije, to je bar moja pretpostavka, kaže Smailbegović.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...