fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

“Politički sebi pucao ne u koljeno, već u glavu” Dodik se odriče 9. januara, ionako neustavnog Dana RS, javnost ga dočekala “na nož”

„Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike“.

Ovu rečenicu iz Zakona o Danu RS, Ustavni sud BiH je na sjednici 28. marta 2019. proglasio neustavnom i ukinuo član u kome se ona nalazi.

Prije toga, Ustavni sud BiH, 2015. proglasio je neustavnim član 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske, kojim je propisano da je jedan od republičkih praznika Dan Republike koji se obilježava 9. januara.

I pored toga, godinama se RS obilježava 9. januar, organizuje parade i svečane defile.

A, onda predsjednik manjeg bh. entiteta, Milorad Dodik predlaže da se kao Dan RS slavi drugi datum! Taj datum je 15. februar – Sretenje ili Dan državnosti Srbije. Za Srbe, kako navode – s obje strane Drine značajan praznik, ali ne i kao Dan Republike Srpske. Dodik je otišao korak dalje izjavljujući da će se 9. januar i dalje slaviti, ali samo kao “dan nastanka Republike Srpske”.

Milorad Dodik je politički sebi pucao ne u koljeno, već u glavu, prijedlogom da 15. februar umjesto 9. januara bude Dan Republike. Dodik je previše politički iskusan da ne zna šta znači jedan takav prijedlog, tako da bih rekao da to nije iz njegove glave, već prije da je prijedlog Aleksandra Vučića, a ako je Vučić nagovorio ili natjerao Dodika da to prvi kaže, onda mu nije politički prijatelj. Nažalost, 9. januar se ni u jednom važećem zakonu u Republici Srpskoj ne navodi kao Dan Republike, tako da je sporna i šokantna odluka Ustavnog suda BiH praktično provedena samo što se o tome šuti – kaže novinar Darko Momić.

Članica Predsjedništva SDS Aleksandra Pandurević ironično kaže da smo „dobro prošli“ jer nam Dodik nije predložio 12. mart, svoj rođendan, za Dan Republike.

-Odustajanje od 9. januara je povlačenje pred strancima, možda u znak zahvalnosti što su udarili na SDS – tvrdi Pandurevićeva za Srpskainfo.

Poručuje da iza „Milorada Dodika ništa neće ostati“.

Dodikova najava našla je na osudu i u vlastitim redovima.

-Dodik je neozbiljan sa 9. januarom. Kome udovoljava. Nema pravo na to – napisao je bivši generalni skeretar SNSD Rajko Vasić.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...