fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Pogled na kartu Evrope pokazuje neuspjeh Srbije u lobiranju protiv Rezolucije o Srebrenici

Rezolucija kojom se uspostava Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici usvojena je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i dobila je podršku većine razvijenih i demokratskih država svijeta, a karta Evrope pokazuje njenu ujedinjenost i usamljenost Srbije.

Za Rezoluciju su glasale 84 članice Ujedinjenih nacija, a samo 19 je bilo protiv. Što se tiče evropskog kontinenta, ogromna većina država je podržala rezoluciju, a Srbija se našla usamljena na strani država koje se su se protivile uspostavljanju Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

U Evropi su protiv Rezolucije glasali samo Srbija, Mađarska, Rusija i Bjelorusija. Grčka, Kipar i Slovačka su ostale suzdržane dok Kneževina Monako nije glasala.

Srbija se prema tome u Evropi našla gotovo u apsolutnoj izolaciji, a na njenoj strani su se našli režimi Vladimira Putina, Aleksandra Lukašenka i Viktora Orbana.

Također, države koje su ostale suzdržane u Evropi su Slovačka sa ultradesničarskom islamofobičnom vladom, a preostale dvije države su sa pravoslavnom većinom i tradicionalno njeguju bliske veze sa Srbijom. Ipak, treba naglasiti da u Ujedinjenim nacijama ostajanjem suzdržanim ove države u principu nisu pomogle Srbiji da spriječe usvajanje Rezolucije, ali su pokazale nedostatak moralnog kredibiliteta.

Proklamovani cilj Srbije, u kojeg se može sumnjati koliko je iskren, je navodno članstvo u Evropskoj uniji, ali njeno ponašanje i glasanje pokazuje da se nalazi na istoj talasnoj dužini sa nedemokratskim režimima istoka koji se ponašaju kao ruske gubernarije.

 

 

(Klix/ VaseVijesti)

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...