fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH

Parlamentarna skupština NATO-a: BiH prepoznajemo kao zemlju saradnicu, razmatrano je unapređenje statusa

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Kemal Ademović i zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Obren Petrović učestvuju na proljetnom zasjedanju PSNATO-a koje se održava u Sofiji.

Prvi dan otvoren je sjednicama Odbora za ekonomiju i sigurnost, Odbora za nauku i tehnologiju, te Odbora za odbranu i sigurnost PSNATO-a, a na kojem se razmatra i preliminarni nacrt izvještaja “Zapadni Balkan: Obnovljeni sigurnosni izazovi na pragu NATO-a”, izvjestitelja lorda Marka Lancastera iz Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, a u okviru čega su članovi Delegacije PSBiH aktivno učestvovali.

Članovi Delegacije održali su i radni sastanak s generalnom sekretarkom PSNATO-a Ruxandrom Popa, tokom kojeg su se osvrnuli na ispunjene zaključke s prethodnog sastanka u pogledu organiziranja Rose-Roth seminara i održanog događaja Sjevernoatlantskog vijeća u Sarajevu.

Također, posjeta Briselu Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH ocijenjena je uspješnom i primjerom dobre prakse koja se, kako je kazano, u budućnosti treba nastaviti.

Popa je rekla kako PSNATO-a prepoznaje Bosnu i Hercegovinu kao zemlju saradnicu, te upravo iz tog razloga, a što je najavio i predsjednik PSNATO-a Michal Szczerba, razmatrano je unapređenje statusa i povećanje broja članova Delegacije PSBiH.

Naglašeno je da posvećenost PSNATO-a Bosni i Hercegovini, te regiji Zapadnog Balkana pokazuju i izvještaji koji su na dnevnom redu odbora. Sastanak je zaključen razgovorom o predstojećim aktivnostima PSNATO-a, kao i najavom idućeg proljetnog zasjedanja u Daytonu, SAD, koje će, kako je rečeno, i samim mjestom održavanja, biti posvećeno obilježavanju godišnjice potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

 

 

 

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...