fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Paravac i ostali: Vještak ispitivan o iskustvu

Borislav Paravac. Foto: BIRN BiH

Vještak Mile Matijević, koji je na poziv Odbrane Andrije Bjeloševića iznio nalaz i mišljenje 12. septembra, u nastavku suđenja odgovarao je na pitanja Odbrane Paravca, koju je interesovalo iskustvo na osnovu kojeg je zaključio da je Krizni štab donosio odluku o upotrebi policije.

Na pitanja braniteljice Suzane Tomanović gdje je radio od januara do septembra 1992., Matijević je rekao da je bio načelnik odjeljenja za opšti kriminalitet u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) u Sarajevu, a da je u aprilu otišao u Banjaluku, gdje je od maja obavljao više poslova pri Centru službi bezbjednosti (CSB).

“CBS Banjaluka je pripadao Autonomnoj regiji Krajina i vaše iskustvo tiče se Autonomne regije Krajina kad kažete da su krizni štabovi odlučivali o upotrebi policijskih snaga”, pitala je braniteljica, na šta je Matijević rekao da je u tom periodu bio u CBS-u Banjaluka.

Tomanović je vještaku prezentovala izmjene zakona po kojima prestaju da postoje opštinski sekretarijati za unutrašnje poslove, a uvode se CSB-ovi koji su nadležni za stanice javne bezbjednosti i zaduženi za informisanje o aktuelnoj situaciji skupštine grada.

Matijević se složio da su postojale opštine nad kojima CSB Doboj nije ostvario nadležnost.

Na dodatna pitanja Bjeloševićevog branioca Miodraga Stojanovića, vještak je potvrdio da je odlukom Skupštine Srpske autonomne oblasti Sjeverna Bosna, u okviru koje je bio Doboj, došlo do pripajanja sa Autonomnom regijom Krajina.

Paravac i Bjelošević su sa Milanom Savićem optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i progonu bošnjačkih i hrvatskih civila s područja Doboja i Teslića. Prema optužnici, Paravac je bio predsjednik Kriznog štaba u Doboju, Bjelošević načelnik dobojskog CSB-a, a Savić njegov zamjenik.

Odbrana Bjeloševića kazala je da odustaje od osam svjedoka, a planiraju pozvati još četiri, te saslušati Bjeloševića i trećeoptuženog Savića na određene okolnosti.

Savićev branilac Milorad Rašević se protivio tom prijedlogu, te kazao da prvi put čuje za takvu situaciju. Stojanović je rekao da odustaje od tog prijedloga, objasnivši da ga je iznio nakon što je Savić pristao da svjedoči na određene okolnosti.

Suđenje se nastavlja 3. oktobra.


Post Views: 0

Izvor

Izdvojeno

BiH

Privremeni izvod iz centralnog biračkog spiska za ovogodišnje lokalne izbore dostupan je javnosti, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH. CIK je pozvao sve...

Biznis

Stambeno poslovni objekat Nova Pecara u Tuzli bit će bogatiji za dugo očekivani Bingo hipermarket koji će svoja vrata će otvoriti 13. juna u...

Magazin

Pjevač Tropico benda, Aleksandar Sale Cvetković, doživio je nezgodu u jednom shopping centru te je završio u bolnici. Pjevaču je jučer iznenada pozlilo, nakon...

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Slaviša Radović, lijevi bek, više neće nositi dres FK Sarajevo. On se od bordo tima oprostio...