fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Pala inflacija u Srbiji, u oktobru iznosila 8,5 odsto

Potrošačke cijene u Srbiji u oktobru su, u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, povećane za 8.5 posto, a u odnosu na prošlogodišnji prosinac decembar za sedam posto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Prema službenim podacima Ministarstva financija, inflacija je s 10.2 posto u septembru, u oktobru pala na 8.5 posto, što je po ocjeni financijskih vlasti “mnogo brže od očekivanog” jer su poduzete mjere dale rezultate.

Grupe u kojima je zabilježen rast

U oktobru je, mjereno prema cijenama u septembru, rast zabilježen u grupama “obrazovanje” (2.9 posto), “odjeća i obuća” (1.7) i “zdravlje” (0.8), a u skupinama “alkoholna pića i duhan”, “oprema za stan i tekuće održavanje” i “restorani i hoteli” za po 0.5 posto.

Cijene stanovanje, voda, električna energija, plina i ostalih energenata povećane su za 0.3 posto, a u grupama “transport” i “rekreacija i kultura” za po 0.2 posto.

Minimalan pad cijena registrovan je u grupi “komunikacije” (-0.1 posto), dok se cijene ostalih proizvoda i usluga nisu bitnije mijenjale, saopćio je RGZ.

Državne devizne rezerve

Istovremeno, Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su državne bruto devizne rezerve 24.38 milijardi eura, a neto 20.25 milijardi, i u odnosu na kraj septembra bile su više za 290.1 milion eura.

Povećanje bruto deviznih rezervi rezultat je neto kupnje deviza na domaćem deviznom tržištu – 160 miliona eura, priljeva na temelju neto izdvajanja obvezne devizne rezerve banaka u iznosu od 65.4 miliona eura i oko 10.5 miliona eura po drugim osnovama, navodi NBS.

(Biznis.ba / HINA)

Izvor

Izdvojeno

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...