fbpx

Pala inflacija u Srbiji, u oktobru iznosila 8,5 odsto

od Urednik

Potrošačke cijene u Srbiji u oktobru su, u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, povećane za 8.5 posto, a u odnosu na prošlogodišnji prosinac decembar za sedam posto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Prema službenim podacima Ministarstva financija, inflacija je s 10.2 posto u septembru, u oktobru pala na 8.5 posto, što je po ocjeni financijskih vlasti “mnogo brže od očekivanog” jer su poduzete mjere dale rezultate.

Grupe u kojima je zabilježen rast

U oktobru je, mjereno prema cijenama u septembru, rast zabilježen u grupama “obrazovanje” (2.9 posto), “odjeća i obuća” (1.7) i “zdravlje” (0.8), a u skupinama “alkoholna pića i duhan”, “oprema za stan i tekuće održavanje” i “restorani i hoteli” za po 0.5 posto.

Cijene stanovanje, voda, električna energija, plina i ostalih energenata povećane su za 0.3 posto, a u grupama “transport” i “rekreacija i kultura” za po 0.2 posto.

Minimalan pad cijena registrovan je u grupi “komunikacije” (-0.1 posto), dok se cijene ostalih proizvoda i usluga nisu bitnije mijenjale, saopćio je RGZ.

Državne devizne rezerve

Istovremeno, Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su državne bruto devizne rezerve 24.38 milijardi eura, a neto 20.25 milijardi, i u odnosu na kraj septembra bile su više za 290.1 milion eura.

Povećanje bruto deviznih rezervi rezultat je neto kupnje deviza na domaćem deviznom tržištu – 160 miliona eura, priljeva na temelju neto izdvajanja obvezne devizne rezerve banaka u iznosu od 65.4 miliona eura i oko 10.5 miliona eura po drugim osnovama, navodi NBS.

(Biznis.ba / HINA)

Izvor

Možda vam se sviđa

O nama

cropped-LogoBH.png

Bosanskohercegovački internet portal!

@2023 BH Portal – Sva prava zadržana. Designed and Developed by RBI.