Pratite nas

Upišite traženi pojam

Magazin

OVU PJESMU TOMA NIKADA NIJE IZBACIO: Pjesma pripala drugoj pjevačici

O legendarnom pjevaču Tomi Zdravkoviću pisani su feljtoni i knjige, snimani filmovi, prepričavaju se brojne zgode iz njegovog burnog života i plodotvornog stvaralačkog rada.

U porodičnom arhivu Ljubice i Spase Beraksačuvan je i jedan Tomin snimak iz 1973. godine, nastao u stanu porodice Berak. Riječ je o pjesmi „Tužna žena“, koju će kasnije snimiti Subhija Šehović.

Toma je te godine pripremao pjesmu za novu ploču Ljubice Berak. Raspjevavao je zajedno s tadašnjim muzičkim producentom i klarinetistom Spasom Berakom, Ljubičinim suprugom. A u znak zahvalnosti za profesionalnu saradnju na ploči “Prokleta nedelja” za koju je Berak pisao aranžmane. Ljubica je na ovom, probnom snimku pjevala zajedno s Tomom. Naravno, uz Spasinu pratnju na gitari u svom domu.

Nisu poznati detalji zašto pjesma u izvedbi Ljubice Berak nikad nije snimljena. Ljubica i Spaso nikada o tome nisu iznosili detalje. Tek, ovih dana, Ljubica je dio arhiva ustupila na digitalizaciju Fondaciji SEVDAH na čelu s Damirom Galijaševićem koji je, uz Ljubičino odobrenje, poslao fragment ovog snimka.

Tako se otvorila “sehara sjećanja” na dešavanja u domu porodice Berak, koju su muzičari često u šali nazivali muzičkom željezničkom stanicom.

A onda je, nekoliko godina kasnije, Toma susreo Subhiju Šehović. Oduševljen ljepotom njenog i glasa i stasa, kazao joj je da ima za nju pjesmu. Odveo je u Beograd te su sa orkestrom „Bis“ u studiju Ace Radojičića u Košutnjaku snimili singlicu s numerama „Tužna žena“ i „Poslije lutanja“.

(Express / Pink.rs)

Izvor

Izdvojeno

Vijesti

Ulaskom u ovu godinu nastupila su i nova pravila za osiguranike, buduće penzionere. Naime, pomiče se starosna dob potrebna za ostvarivanje penzije. Kako su...

Vijesti

Nakon tragedije u Sarajevu na Bentbaši u kojoj su se utopili majka i sin objavljena je smrtovnica odnosno vrijeme sahrane. U tragediji su smrtno...

Biznis

Nakon što je kompanija Bingo nedavno kupila najveći tržni centar na Ilidži – Grand Centar, uslijedilo je veliko preuređenje. Objekat će se, kako saznajemo,...

Crna hronika

Dženaza Amili Šehović (34) , čije je tijelo zajedno s tijelom njenog djeteta izvučeno iz korita Miljacke, na području Bentbaše u Sarajevu, klanjat će...