fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Ovo je prosječna plata u Austriji: Kako na građane utječe inflacija?

Austrijanci se ponose svojim Klimaticketom. Vozite se po cijeloj zemlji za 1095 eura godišnje.

Platila sam je 315 eura. Ne znam tačno. Pojeftinila je. Kupila sam je drugi put. Ali kad idem u Beč, moram kupiti kartu. Ali mogu je koristiti u čitavoj Štajerskoj, kaže Paulina iz Harkiva.

Inflacija je trenutno 3 i po posto. Voće i povrće ovdje izgleda odlično. No, ako ste sa Balkana, bolje je ne biti gladan i žedan. Poređenje cijena 7 artikala pokazuje nam da koštaju 18.5 eura više. Martin iz Graza kaže da se može osjetiti da su cijene narasle posljednjih nekoliko godina.

Ako cijene nastave rasti postat će problem, kaže.

Pijem kafu i uzela sam malo pecivo. Koštalo je 7.50 eura, kaže Carla iz Španije dodajući da je to dosta visoka cijena, prenosi Net.hr.

Što se tiče benzina, RTL-ova ekipa natočila je gorivo u Hrvatskoj, a da nisu, platili bi u Austriji 8 eura više za tank benzina, a za dizelaša 11 eura.

Dobra je stvar da država reguliše cijene stanova izgrađenih prije 1945. Za njih ćete dati 30 do 50 posto manje novca.

U Austriji je prosječna cijena za kupnju stana je oko 4 hiljade eura. Ali ovisi tražite li stariji ili novi stan, kaže Julian Englich, agent za nekretnine.
Cijene su od 2022. do 2023. porasle.

Ali od prošle godine do danas su na istom nivou. Malo smanjenje, kaže.

A najam stanova?

Jednosobni stanovi su skuplji od većih stanova. Treba vam oko 600 eura. U Beču 700, 800 eura. A u Grazu 500 do 600.

Prosječna plata je 2.700 eura.

No, država treba pomoć stranih radnika. Čak ih je milion. Najviše Nijemaca i Mađara. Hrvati su, primjerice, 6. skupina. Stranci vole i studirati u Austriji. Njih je oko 20 posto. Tako i na Univerzitetu u Grazu. A zašto? Pa jer je za građane Evropske unije besplatno.

Imamo oko 5 hiljada stranih studenata, oko 500 je iz Hrvatske, kazala je Julia Taucher sa Univerziteta u Grazu.

A razlog?

Graz je lijep grad, ima bogati studentski život. Imamo četiri Univerziteta u Grazu, 60 hiljada studenata ukupno. Lijepo je živjeti ovdje, blizu je drugih zemalja, studenti mogu putovati. Naravno i obrazovanje je dobro. I školarina je jako niska, dodaje.

A plaćaju li evropski studenti školarinu?

Ne, zapravo ne. Samo 25 eura po semestru, pod uslovom da diplomirate na vrijeme, dodala je.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

Nakon pobjede Šejle Zonić u Zvezdama Granda navodno je upitan njen pobjednički koncert u Tuzli. Armin Zonić, Šejlin suprug, osvrnuo se na dešavanja nakon...