fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Magazin

Ove godine se održava 16. izdanje šetnje za ozdravljenje “Race For The Cure”

Ove godine je 16. izdanje najvećeg društveno odgovornog događaja u Bosni i Hercegovini Trke/šetnje za ozdravljenje „Race For The Cure“ biti će održano ispred Sarajevo City Centra 01.10.2023.godine.

Na ulicama Sarajeva slavit će se život i ženama koje boluju od karcinoma dojke pokazati da nisu same u svojoj borbi.
Ove godine iz svih bosanskohercegovačkih gradova dolaze žene koje podržavaju ovaj najveći sportski dogadjaj na Balkanu.
Iz Tuzle već je prepoznatljiv” Tim Tuzla Thin pink” a članice tima su : Rusejla Halilović, Larisa Dizdarević-Hudić, Musfaha Burgić i Selma Sijerčić.
Dame koje već dugi niz godina učestvuju u raznim humanitarnim akcijama a posebno akcijama koje su vezane za žene.
Po pravilima registracije tima bitno je izabrati kapitena. U ovom divnom timu je Rusejla Halilović.
Rusejla Halilović, društveno – politička aktivistkinja!
Mi smo se nekako kao i uvijek spontano okupile. To je jedan poziv i krećemo. Ova kampanja mene lično je pokrenula iz više razloga. Stanje u državi, stanje i položaj žena u BIH. A o oboljenjima naročito ženama oboljelim od karcinoma dojke je nešto što svakodnevno možemo čuti. Kao članica Komisije za ravnopravnost spolova Gradskog vijeća Tuzla susrećem se sa raznim Udruženjima i problemima sa kojima se žene susreću. Odatle negdje je proizašla i ideja mojih prijateljica da ja budem i kapiten tima.
Svi u svom okruženju imamo žene, lavice koje se bore sa karcinomom dojke. Imam i dragih žena koje nažalost nisu uspjele dobiti tu bitku sa opakom bolešću. Ovo nije naša prva humanitarna akcija. Dugo godina smo tamo gdje možemo pomoći. Usudiću se reči svakodnevno. O načinu liječenja žena oboljelih od karcinoma dojke bolje će vam reći moje drage prijateljice koje su vrhunski ljekari iz različitih oblasti a koje rade u UKC-u Tuzla.
Ali ono što moram reči, izuzetno je teško kada vidite da se nekom život raspada. Kada vam se neko obrati za savjet, pomoć a vi ne možete ništa učiniti. I ovo je naš mali vid borbe i pomoći. Bolest nam je svima bliža, nego kragna za vratom.
Meni je čast kao i mom Timu Tuzla da možemo svojim učešćem bar malo doprinijeti , olakšati svim ženama koje boluju od karcinoma dojke, našim hrabrim lavicama u Bosni i Hercegovini a posebno u našoj Tuzli, Tuzlanskom kantonu kao i ženama iz našeg Podrinja. Nas kao “Tim Tuzla thin pink” su zaista podržali i podržavaju mnoge gradjanke i gradjani kako iz Tuzle tako i iz cijelog Tuzlanskog kantona i Podrinja. Kad bi nabrajala sigurno bi nekog propustila. I hvala svima od srca. Naš COD za sponzorisanje i prikupljanje sredstava a koje se vrši online je 1DEE9052.
Iskorištiću priliku da pozovem sve lokalne zajednice i Općine da podrže Organizacije i Udruženja oboljelih od karcinoma dojke koji datiraju skoro pa u svakoj Općini u BIH. Koliko sam upoznata sredstva od ovog najvećeg sportskog dogadjaja na Balkanu će biti usmjerena bolnicama i ustanovama koje pomažu oboljelim ženama od karcinoma dojke i ovo je poruka “DA NISU SAME”. Mi ćemo kao “Tim Tuzla thin pink” uvijek biti na dispoziciji za pomoć i kad ovo prodje- kazala je Halilović.

Oktobar je mjesec koji je posvećen zdravlju žena. Čitav mjesec je u znaku ružičaste trake koja predstavlja borbu protiv karcinoma dojke. Cilj je usmjeriti pažnju na ranu detekciju oboljenja, njegov tretman kao i humanu i kvalitetnu njegu oboljelih. Jer karcinom dojke ne bira dobnu granicu.

Ove godine se održava šesnaesti po redu društveno odgovorni događaj Trke/šetnje za ozdravljenje, “Race for the cure” u kome smo registrirale tim Tuzla think pink. Cilj ovog događaja je da na jedan simboličan način donacijama od registracije timova ili donacijama postojećim timovima pomognemo ženama oboljelim od karcinoma dojke ali i da preventivno obezbjedimo besplatne mamografske preglede.

Pristup liječenju karcinoma dojke je multidisciplinaran i podrazumjeva dobru suradnju radiologa, patologa, onkologa i hirurga. U većini slučajeva liječenje karcinoma dojke zahtjeva hiruršku intervenciju u smisli odstranjenja dijela dojke ili cijele dojke. Hirurška intervencija nosi sa sobom narušavanje fizičkog integriteta tijela jer za žene dojke predstavljaju poseban dio ženstvenosti te kod određenog broja pacijentica vodi ka težem prihvatanju fizičkog izgleda. Nove hirurške procedure omogućavaju po završetku liječenja rekonstrukciju dojke bilo vlastitim tkivom ili upotrebom silikonskih proteza. Nakon ovakvih rekonstruktivnuh zahvata samopouzdanje svake pacijentice biva veće. Kazala je – Dr Musfaha Burgić, specijalista maksilofacijalne hirurgije.

Doc.dr Larisa Dizdarević-Hudić, internista, kardiolog
Ponosna sam i sretna što sam dio Tima Tuzla think pink, što predstavljamo naš grad, Kanton.
Iako se kao kardiolog prvenstveno bavim liječenjem i ukazivanjem na važnost i prevenciju kardiovaskularnih oboljenja s akcentom na srčanu insuficijenciju, kao ljekar i žena ne mogu, a da ne ukazujem i na važnost prevencije, dijagnostike i liječenja karcinoma dojke. Sve više žena u BiH, regionu i svijetu boluje od karcinoma dojke i to u konačnici predstavlja veliki socioekonmski problem za cijelo društvo (ne samo tim ženama i njihovim porodicama). Zato svim srcem podržavam i evo učestvujem u ovom 16. po redu dogadjaju #raceforthecure! Jer je važno i tiče se svih nas! Kaže Dizdarevic-Hudic!

“Race for the Cure” je jedinstveni događaj i zaista sam sretna što sam dio takve humanitarne akcije čiji je cilj podizanje svijesti i unapređenje zdravlja žena kroz različite aktivnosti u borbi protiv karcinoma dojke u BiH. Akcija je posvećena i zdravim ženama u cilju jačanja svijesti o važnosti redovnih pregleda i brige za svoje zdravlje. Ovaj projekat pokazuje ženama koje boluju od karcinoma dojke da nisu same u svojoj borbi. Prikupljena sredstva su od izuzetnog značaja, s obzirom na to da se radi o najučestalijem karcinomu kod žena. Svake godine u Evropi bude dijagnosticirano oko 500.000 novih slučajeva oboljenja od karcinoma dojke, a oko 130.000 osoba nažalost izgubi život.
Naš Tim Tuzla thin pink, dame sa kojima učestvujem već dugi niz godina u raznim humanitarnim akcijama će zaista sve od sebe da ovaj dogadjaj ostane upamćen.

Prof dr med sc Selma Sijerčić, specijalista anesteziologije sa reanimatologijom; subspecijalista intenzivne medicine

Izvor

Izdvojeno

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...