fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Otvoreni 27. Dani jagodičastog voća u Čeliću

Dani jagodičastog voća Bosne i Hercegovine, 27. po redu, otvoreni su danas u kompleksu “MM” u Čeliću. 

Manifestacija je prošle godine održana nakon 12 godina pauze, a Općina Čelić je uprkos elementarnim nepogodama prošle, ali i ove godine, smogla snage da organizuje manifestaciju i da u “gradu jagode” raširenih ruku dočeka brojne goste.

Čelić je u junu prošle godine pogodilo katastrofalno nevrijeme, a poplave su pričinile štetu od oko šest miliona konvertibilnih maraka. Čelićani su zasukali rukave i vrijedno radili, a imali su podršku i pomoć svih nivoa vlasti, kao i susjednih općina i prošlogodišnju nevolju su uspjeli prevazići. O tome svjedoči načelnik Općine Čelić Admir Hrustanović, koji napominje kako su zasadi jagoda ove godine veći nego lani.

“Ono čime se možemo pohvaliti je činjenica da smo za nekih 100 duluma ove godine povećali proizvodnju jagoda u poređenju sa prošlom godinom i to govori kakvi su građani, kakvi su poljoprivredni proizvođači Općine Čelić, da je to vrijedan narod i da 50 posto građana živi od jagode govori kakav je interes održavanja ovakve manifestacije u Čeliću”, rekao je Hrustanović.

Neposredno prije otvaranja ovogodišnje manifestacije, koja će trajati do nedjelje 21. maja, Čelić je ponovo pogodilo jako nevrijeme. Opet je došlo do poplava, ali manifestacija nije otkazana.

Načelnik Hrustanović je istakao kako je to urađeno jer Čelić miriše na jagode, jer 50 posto građana živi od jagode i zbog toga što je Čelić najveći proizvođač jagode u Bosni i Hercegovini, a gledano po glavni stanovnika i u Evropi.

“Nisam znao ovo što je rekao načelnik da je Čelić najveći proizvođač u Evropi, u Bosni i Hercegovini sigurno. Imamo ovdje sve nivoe vlasti i trebamo pomoći Općini Čelić, ona to ne može sama, da ovu infrastrukturu riješi da ne bi neka rječica, neki nabujali potok kao ove ili prošle godine, dovodio u pitanje ovu manifestaciju“, kazao je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona.

O važnosti poljoprivredne proizvodnje i ulaganju u njen razvoj govorio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK-a Fedahija Ahmetović.

“Ove godine budžet za poticaje i program poljoprivredne proizvodnje i ruralni razvoj iznosi 13 miliona KM. Ako to uporedimo sa 2019. godinom kada je budžet bio 4,6 miliona KM, možemo konstatovati da je došlo do značajnog ulaganja poticanja poljoprivredne proizvodnje”, istakao je Ahmetović.

Čelićani su danas izložili svoj najbolji proizvod – jagodu, a Čelić je možda i jedini grad koji ima spomenik ovom slasnom voću.

Kako je najavljeno, do nedjelje će biti održana stručna savjetovanja, kulturno, zabavni i sportski program, a manifestacija će u nedjelju biti zatvorena književnom večeri sa akademikom Abdulahom Sidranom.

(Biznis.ba)

Izvor

Izdvojeno

Vijesti

Jeziv zločin u Tuzli koji je počinio Mujaga Čičkušić, ubivši suprugu Amelu i dvoje djece, pa sebe skokom za zgrade i dalje izaziva nevjericu...

Vijesti

Ovo je Amela Čičkušić koju je u Tuzli, zajedno sa dvoje djece sjekriom ubio muž Mujaga Čičkušić. Amela je radila kao medicinska sestra na...

Vijesti

Istražitelji još uvijek nisu utvrdili krajnji motiv trostrukog ubistva u Tuzli, ali iz dosadašnje istrage, taj čin Mujaga Čičkušić je planirao, a nakon njega...

Biznis

Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH krenulo je u proces otkupa zemljišta na trasi buduće dionice autoputa između Tuzle i Orašja. Podsjetimo da je riječ...