fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Vijesti

Oslobođenje – Puljić upitao šta će dobrog govor Komšića donijeti BiH

Ivica Puljić, dopisnik Al Jazeere, koji prati što se događa na Općoj skupštini UN-a, javio se uživo u Dnevnik Nove TV iz New Yorka, te prokomentarisao govore koje su održali predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željka Komšića.  

Milanović je posljednjih dana u Kanadi i SAD-u obilazio hrvatske iseljenike. 

– Njegove poruke su drugačije nego od hrvatskih predsjednika koje sam pratio prethodnih godina, rekao je Puljić i dodao kako Milanović nije iseljenicima govorio samo da dođu i ulažu novac, već im rekao i kako dosadašnje investicije nisu dobro iskorištene i time optužio one koji su u Hrvatskoj ulazili u poslove s hrvatskim iseljenicima iz Amerike i Kanade.

– Rekao je: ‘Vi činite kako hoćete, mi ne trebamo vaš novac, ali trebamo vas. Budite ti koji ćete prenositi dobar glas o Hrvatskoj tamo gdje živite‘. Jedan neobičan pristup, ali ipak je to Zoran Milanović. Imam dojam da je ovo više koristio kao predizbornu kampanju nego što se bavio nekom drugom vrstom politike, kazao je Puljić.

Govor je održao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. 

– To je nešto što jedva može stati u jednu priču. Željko Komšić je vrlo oštro napao susjedne države, dakle Hrvatsku i Srbiju, ali nije spominjao imenima Hrvatsku i Srbiju nego je govorio o dvije susjedne zemlje što je znak da je to bio govor za domaću upotrebu, a ne za svjetsku javnost gdje se obratio. On je nakon ovog govora sigurno izgubio dosta prijatelja”, kazao je Puljić.

– Komšić je jednostavno nazvao Hrvatsku i Srbiju agresorom koji dijele Bosnu i Hercegovinu. Međunarodnu zajednicu je osudio. Osudio je i OHR i visokog međunarodnog predstavnika. Nema koga nije dodirnuo u tim svojim osudama, kazao je Puljić. 

On se nakon toga oglasio i na društvenim mrežama: 

“Komšić u UN-u optužuje Hrvatsku i Srbiju da su agresori koji dijele BiH, a da im asistiraju druge zemlje. Što će dobrog govor Ž. Komšića donijeti BiH? Koliko će prijatelja BiH dobiti nakon njegovog govora? Je li on izabran na temelju nacionalne pripadnosti ili kao građanin?”.

Nakon ove Puljićeve objave na X-u, uslijedili su brojni komentari, a povremeno je dolazilo i do polemike. 

“Gospodin Komšić je predsjedavajući Predsjedništva BiH, legalno izabran voljom građana, a ne nametnutim odlukama OHR po mjeri HDZ… Ovdje nešto svjesno zanemarujete, nisu Hrvati HDZ, bosanskohercegivački Hrvati su slobodni građani u BiH…”, napisala je jedna Puljićeva pratiteljica na što ju je on upitao: “Ništa ja ne zanemarujem. Ja sam postavio pitanja? Evo još jednog. Kada bi se proveo referendum koliko bi se stanovnika BiH izjasnilo kao građani, a koliko kao pripadnici određene nacionalnosti?”.

“Gosp. Puljiću istinu rekao”, napisala je druga, a Puljić je na to odgovorio pitanjem: “Je li vi stvarno mislite da je Plenković zločinac kao i Putin?”, a na što je stigao odgovor:”Jeste Hrvatska politika na spram Bosne i Hercegovina ista Putinova naspram Ukrajine…”. 

“Jeste li vi svjesni što govorite? Putin je optužen za ratne zločine na Međunarodnom kaznenom sudu. Plenković je pokrenuo pristup BiH u EU”, napisao je Puljić, nakon čega ga je jedan pratilac upitao da li je to i on dobio člansku kartu HDZ?

“Ništa, to nije govor za UN, to je govor za domaću javnost”, bio je jedan od komentara na Komšićev govor, dok je jedna od pratiteljica upitaola Puljića “kakva je veza Vašeg zadnjeg pitanja sa ostatkom Vašeg posta?”

– Odgovor na to pitanje bi se trebao referirati na ono što traži HDZ. Riješite tu problematiku prvo s tom gospodom. Ili mi eksplicitno i javno zabranite dati mu glas zato što nisam etnička Hrvatica, napisala je ona….

U nastavku možete pogledati još neke od reakcija: 

Izvor

Izdvojeno

Crna hronika

Pjevač Mujo Hodžić, bivši takmičar “Zvezda Granda” preminuo je danas u Tuzli. Mnogi se prijatelji opraštaju od njega na društvenim mrežama. Porodici želimo iskreno...

Vijesti

Ulaskom u ovu godinu nastupila su i nova pravila za osiguranike, buduće penzionere. Naime, pomiče se starosna dob potrebna za ostvarivanje penzije. Kako su...

Vijesti

Nekadašnji učesnik „Zvezda Granda“ Mujo Hodžić preminuo je u 26. godini života, a kako Grand saznaje pjevač se objesio. Izvor blizak blizak Grandu otkrio je da je Mujo već...

Crna hronika

Policijski službenici PU Stari Grad su, nastavljajući rad u cilju identifikacije tijela pronađenih dana 11.04.2024. godine na lokalitetu Bentbaša, a nakon prepoznavanja od strane...