fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

OPREZ! Ovo je najprljavije voće

Voće se smatra najzdravijim dijelom ishrane, ali postoje neke vrste voća koje sadrže natprosječne razine ostataka pesticida. Takvo voće treba izbjegavati ili barem pažljivo obraditi prije konzumiranja.

Vjerovatno najprljavije voće u pogledu ostataka pesticida su jagode.

Evo nekoliko razloga zašto biste trebali biti oprezni kada jedete jagode i kako ih na siguran način uključiti u svoju ishranu.

Visok sadržaj pesticida

Bobičasto voće često sadrži visok nivo pesticida, jer se mnoge hemikalije koriste za zaštitu od štetočina i bolesti. Prema izvještajima organizacija za sigurnost hrane, jagode se često nalaze na vrhu liste voća s najviše ostataka pesticida.

Osjetljiva koža

Jagode imaju tanku i nježnu kožicu koju je teško temeljito očistiti. Pesticidi mogu prodrijeti u kožu i ostati u plodu, tako da pranje vodom možda neće biti dovoljno za uklanjanje svih ostataka pesticida.

ZDRAVSTVENI RIZICI

Dugotrajno izlaganje pesticidima može biti povezano s različitim zdravstvenim rizicima, uključujući endokrine poremećaje, neplodnost, probleme s jetrom i druge ozbiljne zdravstvene probleme.

Iako su pojedinačni ostaci pesticida u voću obično prisutni samo u malim količinama, kumulativni efekat redovnog konzumiranja kontaminiranog voća predstavlja zdravstveni rizik.

Najbolji način da smanjite izloženost pesticidima jodabir organski uzgojenih jagoda. Organski usjevi obično ne koriste sintetičke pesticide ili ih koriste u minimalnim količinama.

Ako organske jagode nisu dostupne, dobro operite jagode pod tekućom vodom. Možete koristiti i rastvor vode i sirćeta.

Pokušajte kupiti jagode od lokalnih uzgajivača za koje znate da koriste manje pesticida ili imaju više prirodnih metoda uzgoja.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...