fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Svijet

Ogan podržao Erdogana uoči drugog kruga izbora u Turskoj

Kandidat za predsjednika Turske koji je osvojio za treće mjesto u prvom krugu izbor podržao je predsjednika Tayyipa Erdogana u ponedjeljak, pojačavajući i intenzivirajući izazove sadašnjeg opozicionog kandidata Kemala Kilicdaroglua u drugom krugu glasanja koji će se održati u nedjelju, 28. maja, javlja Reuters. 

Sinan Ogan, koji je osvojio treće mjesto u prvom krugu predsjedničkih izbora u Turskoj, objavio je svoju podršku Erdoganu u drugom krugu.

Ogan, tvrdolinijaški nacionalista koji je bio malo poznat u široj javnosti prije kampanje, osvojio je podršku od 5,2 posto u prvom krugu predsjedničkih izbora 14. maja, što je navelo neke analitičare da ga nazovu potencijalnim odlučujućim faktorom za drugi krug.

Ogan je podržao Erdogana na konferenciji za novinare u Ankari i rekao da je njegova kampanja učinila turske nacionaliste “ključnim igračima” u politici.

Erdogan je 14. maja dobio podršku od 49,5 posto u poređenju sa Kilicdarogluom sa 44,9 posto, dok je koalicija vladajuće stranke osvojila većinu u parlamentu, dajući predsjedniku prednost u nastojanju da produži dvije decenije svoje vladavine.

Ogan, 55, bivši akademik, bio je predsjednički kandidat u prvom krugu saveza desničarskih stranaka predvođenih Partijom pobjede, koja je poznata po svom antiimigrantskom stavu u Turskoj, državi koja je primila najveći broj izbjeglica na svijetu. 

Kilicdaroglu je obećao da će poništiti veći dio Erdoganovih širokih promjena u turskoj domaćoj, vanjskoj i ekonomskoj politici, uključujući poništavanje neortodoksnog ekonomskog programa za rješavanje krize troškova života.

Analitičari kažu da bi Oganova podrška trebala dati poticaj Erdoganu, ali i podijeliti Oganove pristalice. Stranka pobjede će posebno saopćiti svoj stav o drugom krugu u utorak.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Privremeni izvod iz centralnog biračkog spiska za ovogodišnje lokalne izbore dostupan je javnosti, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH. CIK je pozvao sve...

Biznis

Stambeno poslovni objekat Nova Pecara u Tuzli bit će bogatiji za dugo očekivani Bingo hipermarket koji će svoja vrata će otvoriti 13. juna u...

Magazin

Pjevač Tropico benda, Aleksandar Sale Cvetković, doživio je nezgodu u jednom shopping centru te je završio u bolnici. Pjevaču je jučer iznenada pozlilo, nakon...

Vijesti

U tuzlanskom naselju Dokanj jučer se dogodila nesreća na radu u kojoj je smrtno stradao 33-godišnji radnik iz Zavidovića, potvrđeno je iz kantonalne policije....