fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Magazin

OD MUŠKARCA DO LJEPOTICE: Bosanka Andreja jedan od najpoznatijih transrodnih supermodela na svijetu

Bosanka Andreja Pejić jedan je od najpoznatijih transrodnih supermodela na svijetu. Ona je naime dospjela u žižu javnosti čak 2014. godine, kada je odlučila promijeniti spol i postati žena.

Andreja je rođena 1991. u Tuzli, odrasla u Australiji, a sada živi u Los Angelesu. Svjetsku je pažnju privukla kao manekenka koja je nosila i muške i ženske komade. Na pisti se prvi put pojavila 2011. godine kao Andrej Pejić. Andrej je promijenio spol i postao Andreja Pejić.

Roditelji su joj se razveli ubrzo nakon njenog rođenja. Brata Igora i nju odgajale su majka i baka, a BiH su napustili tokom rata.

Andrej Pejić je 2014. godine prošao kroz operaciju promjene spola te promijenio ime u Andreja.

– Ljudi su mi govorili da ću izgubiti ono što nosim u sebi i da više neću biti zanimljiva, da na svijetu postoji već puno lijepih djevojaka –  izjavila je u intervjuu za “Vogue”, a godinu dana kasnije podvrgnula se zahvatu i kaže da zbog te odluke ne žali.

Novu karijeru gradi na filmu. Zasad se pojavila u nizu malih uradaka, uključujući triler The Other Me iz 2022. i komediju Habit iz 2021. s Bellom Thorne u glavnoj ulozi. Debitirala je 2019. godine u filmu Djevojka u paukovoj mreži.

Prošle je godine ukrala pažnju na premijeri filma “Daliland”, koji govori o jednom od najvećih umjetnika 20. stoljeća Salvadoru Daliju. Andreja se u filmu pojavljuje u ulozi Amande Lir (Lear), a svoju plavu kosu ofarbala je u tamnosmeđu.

Andreja je bila prvi transrodni model na naslovnici muškog magazina GQ, prva na naslovnici “Voguea”, a prije toga “Ellea”, “Marie Clairea”, “Harper’s Bazaara” i “L’Officiela”. Zbog svoje transrodnosti stekla je mnoštvo obožavatelja.

Izvor

Izdvojeno

Vijesti

Jeziv zločin u Tuzli koji je počinio Mujaga Čičkušić, ubivši suprugu Amelu i dvoje djece, pa sebe skokom za zgrade i dalje izaziva nevjericu...

Vijesti

Ovo je Amela Čičkušić koju je u Tuzli, zajedno sa dvoje djece sjekriom ubio muž Mujaga Čičkušić. Amela je radila kao medicinska sestra na...

Vijesti

Istražitelji još uvijek nisu utvrdili krajnji motiv trostrukog ubistva u Tuzli, ali iz dosadašnje istrage, taj čin Mujaga Čičkušić je planirao, a nakon njega...

Biznis

Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH krenulo je u proces otkupa zemljišta na trasi buduće dionice autoputa između Tuzle i Orašja. Podsjetimo da je riječ...