fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Vijesti

Očekuje se oslobađanje još izraelskih talaca nakon produženja primirja u Gazi

Hamas je uzeo oko 240 talaca tokom upada na južni Izrael 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, prema izraelskim podacima, što je navelo Izrael da uzvrati bombardovanjem obalne enklave i pokretanjem kopnene ofanzive na njenom sjeveru.

Izrael je saopštio da se 11 Izraelaca vratilo u zemlju iz Pojasa Gaze u ponedjeljak, čime je ukupan broj izraelskih i stranih talaca koje je palestinska grupa oslobodila od petka porastao na 69.

Pregovarači Bijele kuće i Katara rekli su u ponedjeljak da je prvobitna četverodnevna pauza u borbama produžena za još dva dana.

Ured izraelskog premijera rekao je da je vlada odobrila dodavanje 50 zatvorenika na svoju listu Palestinaca ako se oslobode dodatni izraelski taoci.

Hamas je rekao da revidira uslove pod kojima će osloboditi taoce osim žena i djece koje je već oslobodio.

“Nadamo se da će se okupacija (Izrael) pridržavati (sporazuma) u naredna dva dana jer tražimo novi sporazum, osim žena i djece, kojim možemo zamijeniti druge kategorije koje imamo”, Hamasov zvaničnik Khalil Al-Hayya rekao je za Al Jazeeru kasno u ponedjeljak.

To bi, kako je rekao, podrazumijevalo “odlazak u dodatni vremenski period za nastavak razmjene ljudi u ovoj fazi”.

Među taocima koje Hamas još uvijek drži su očevi i muževi onih koje je oslobodio posljednjih dana.

Izrael je ranije rekao da će produžiti primirje za jedan dan u zamjenu za 10 oslobođenih talaca, čime će se osigurati određeni predah od rata.

Izraelska vlada primila je listu talaca za koje se očekuje da će biti oslobođeni u utorak, javio je izraelski vojni radio, pozivajući se na Ured izraelskog premijera.

Novinska stranica Axios objavila je da se na listi nalazi 10 talaca. Iz kabineta premijera nije bilo komentara.

Izraelska zatvorska služba saopćila je da su 33 palestinska zatvorenika puštena u ponedjeljak iz izraelskog zatvora Ofer na okupiranoj Zapadnoj obali i iz pritvorskog centra u Jerusalemu, čime je ukupan broj Palestinaca koje je oslobodio od petka porastao na 150.

Izraelske snage sukobile su se s nekim od desetina Palestinaca koji su se okupili ispred zatvora Ofer da čekaju oslobađanje zatvorenika, saopćilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Neki od demonstranata mahali su zastavama Hamasa i Islamskog džihada, još jedne palestinske militantne grupe.

Ministarstvo je saopćilo da je jedan Palestinac ubijen na tom području i da nije jasno da li je on učestvovao u sukobima. Palestinski mediji izvještavaju da je ubijen iz vatrenog oružja. Izrael nije imao neposredan komentar o incidentu.

Kao odgovor na napad 7. oktobra, Izrael je bombardovao pojas Gaze i pokrenuo kopnenu ofanzivu na sjeveru. Više od 15.000 Palestinaca je ubijeno, kaže vlada u Gazi koju vodi Hamas, a stotine hiljada raseljeno.

Svakog dana otkako je primirje počelo u petak, Hamas je oslobađao neke taoce, dok je Izrael oslobodio neke Palestince koje drži. Od 69 talaca koje je Hamas oslobodio bio je 51 Izraelac i 18 stranaca.

Izvor

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Služba civilne zaštite Grada Tuzle upozorava građane da je izdato NARANDŽASTO upozorenje od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za period od 23.02.2024. godine od...

Magazin

Još od kada je došlo do emotivnog razlaza između Rade Manojlović i Harisa Berkovića, o pjevačicinom emotivnom životu nizale su se razne spekulacije, ali javnost nije...