fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Vijesti

Obnova religijskih objekata u Centru: Izdvojeno je 70.000 KM

U prostorijama Općine Centar upriličeno je potpisivanje ugovora o finansijskoj podršci koju Općina pruža vjerskim zajednicama koje se nalaze na njenom području. Ugovore je s predstavnicima vjerskih zajednica potpisao načelnik Općine Centar Srđan Mandić.

Opremanje

Za kapitalna ulaganja izdvojeno je 70.000 KM, a sredstva će biti raspoređena na četiri vjerske zajednice koje su aplicirale za projekte obnavljanja, rekonstrukcije i opremanja religijskih objekata.

– Zahvaljujem Komisiji za odnose sa vjerskim zajednicama, Općinskom vijeću, nadležnoj službi koji zajedno rade dobar posao, što je rezultirao značajnim povećanjem novčanih sredstava vjerskim zajednicama. Općina Centar je prepoznata kao lokalna zajednica sa stabilnim budžetom, ali najvažnije je da zajedno pokazujemo ljudskost i spremnost da pomognemo vjerskim zajednicama kada god je to potrebno. Svi zajedno trebamo graditi multietnički, multikulturalni i multikonfesionalni prostor koji baštini evropske civilizacijske vrijednosti, poručio je načelnik Mandić.

Za potrebe Jevrejske opštine Sarajevo izdvojena su sredstva za izradu projektne dokumentacije za sanaciju sinagoge i zamjene portala na ulazu sinagoge.

Iz budžeta Općine Centar izdvojena su sredstva za finansiranje programskih aktivnosti i obilježavanje vjerskih praznika

Za Medžlis Islamske zajednice Sarajevo iz pomenutog granta su izdvojena sredstva za kupovinu potrebne opreme u džamijama Sedrenik i Nova Breka, dok će se oko džamije Koševsko Brdo izvršiti vanjsko uređenje, zamjena parketa i prozora. Planirano je i uređenje harema džamija Bjelave i Jezero, sanacija stepenica džamije Gornji Soukbunar. Na objektu mekteba Cicin Han planirana je zamjena lima na krovu, a u džamiji Nahorevo izvršit će se rekonstrukcija mihraba. Izdvojena su i sredstva za uređenje džamije Stara Breka – Bardakčije, sanaciju abdesthane Hrenovica na području općine Pale, kao i za ograđivanje harema džamije u Gođenjima Medžlisa Islamske zajednice Žepa.

Saradnja

Sredstva iz ovog granta izdvojena su i za restauraciju ikonostasa, trona i propovjedaonice, te zamjenu postojećeg mobilijara Saborne crkve. Također, izdvojena su sredstva Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Sarajevo za rekonstrukciju i restauraciju zvonika stare crkve. Predstavnici vjerskih zajednica zahvalili su Općini Centar na sveukupnoj podršci koju im pruža ova lokalna zajednica, izrazivši uvjerenje da će dobra saradnja i prijateljski odnos biti nastavljeni i ubuduće.

Izvor

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Magazin

Mlada pjevačica Teodora Popovska prošle godine je navršila tek 18 godina, a već je stekla veliku popularnost kod publike. Naime, ona ima nekoliko zapaženih singlova poput...

Crna hronika

Na magistralnom putu M-4 Tuzla – Doboj, u naselju Donja Lohinja kod Gračanice, jučer se dogodila teška saobraćajna nesreća u kojoj je jedna osoba...

Biznis

Ova kompanija kroz svoje akvizicije i investicije oživljava duh bivše Jugoslavije Slovenska firma Iskra potpisala je ugovor o kupovini većinskog udjela firme Elmap iz...