fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Objavljena zvanična ponuda: Rađa se druga najveća banka u BiH?

Objavljena je zvanična ponuda za preuzimanje koja bi mogla voditi stvaranju regionalnog bankarskog diva

NLB je danas objavila ponudu za preuzimanje Addiko banke. Nudi 20 eura po dionici, minus sve buduće isplate dividende. Ponuda će vrijediti do uključivo 16. avgusta. NLB želi steći značajan većinski udio u banci sa sjedištem u Beču.

Ponuda za preuzimanje i prospekt za kupovinu, koji se odnosi na sve dionice Addika, objavljeni su na stranicama Austrijske komisije za preuzimanje i NLB-a. Uprava NLB-a ponudu će zainteresiranima predstaviti na online prezentaciji u ponedjeljak poslijepodne, objavila je danas NLB putem internetskih stranica Ljubljanske burze.

Kako NLB navodi u ponudi za preuzimanje, želi steći najmanje 75 posto dionica Addiko banke. Pritom očekuje da će svi postupci oko preuzimanja biti okončani u roku od godinu dana.

Addiko banka sa sjedištem u Beču nastala je iz istočnoevropskog dijela nekadašnje banke Hypo Alpe Adria. Prisutna je u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Specijalizirana je za poslovanje sa stanovništvom i malim poduzetnicima.

Kako je BiznisInfo.ba ranije pisao, ako dođe do akvizicije, NLB će postati vlasnik dvije Addiko banke u BiH – u Sarajevu i Banjoj Luci. NLB već ima također dvije banke u BiH, NLB Sarajevo i Banjaluka. Time bi nastala jedna od najvećih bankarskih grupacija u našoj zemlji, tačnije druga banka po veličini u BiH ako se mjeri visinom aktive.

Vlasništvo nad Addikom raznoliko

Dionice Addiko banke kotiraju na Bečkoj burzi. Vlasništvo je jako disperzirano. Među većim vlasnicima su Agri Europe, DDM Invest III, Alta Pay Group, Wellington Management Group, Evropska banka za obnovu i razvoj, Dr. Jelitzka + Partner Gesellschaft für Immobilienberatung und -verwertungWinegg Realitäten, Winegg Realitäten i drugi.

Za banku je zainteresirana i firma Agri Europe u vlasništvu srbijanskog biznismena Miodraga Kostića koja kontrolira Gorenjsku banku u Sloveniji. Sredinom maja objavila je ponudu za kupovinu 17 posto udjela u Addiku, piše SEEbiz.

Ponuda vrijedi do 27. juna, za dionicu nudi 16,24 eura bruto odnosno 17,50 eura umanjeno za već isplaćenu dividendu za prošlu godinu. Agri Europe ranije je imala nešto manje od 10 posto udjela u Addiku.

Krajem marta u vlasništvo Addiko banke ušao je i srbijanski biznismen Davor Macura, koji je na čelu firme Alta Pay Group. Sredinom maja, nakon kupovine 6,9 posto udjela, ovo je društvo trebalo posjedovati 9,6 posto dionica, a kroz ostale finansijske instrumente trebalo je doći do još 26,8 posto, odnosno ukupno 36,5 posto. Navodi se da je dio kupila preko beogradske firme Diplomat Pay.

Kako su napisali u NLB-u, njihovu ponudu smatraju konkurentskom ponudom Agri. Dioničari Addiko banke koji su prihvatili ponudu Agrija prije objave dokumenata o preuzimanju koje je objavio NLB mogu od nje odustati i prihvatiti ponudu NLB-a, naveli su.

NLB Grupa posluje u Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji. Ima 2,9 miliona klijenata, gotovo 8.000 zaposlenih, 408 poslovnica. Ukupna imovina grupe krajem marta iznosila je nešto više od 26 milijardi eura.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Engleska je povela u 12. minuti pogotkom koji je postigao Jude Bellingham, a isti igrač se...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...

BiH

Hamdija Fejzić jedini je kandidat za načelnika Srebrenice ispred probosanskih stranaka, potvrđeno je za Vijesti.ba. “Gospodin Fejzić je jedini kandidat porbosanskih stranaka za načelnika...