fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Obilježena 32. godišnjica oslobađanja logora u Liplju

U Liplju kod Zvornika je obilježena 32. godišnjica oslobađanja logora za bošnjačke civile u ovom mjestu.

Paravojna formacija “Beli orlovi” koja je bila pod kontrolom srbijanske SDB, u saradnji sa TO tzv. srpske opštine Zvornik, na čijem čelu je bio osuđeni ratni zločinac Brano Grujić, 25. maja 1992. u nekoliko bošnjačkih kuća i objektu osnovne škole u Liplju zatočila je 462 bošnjačka civila, mahom žena i djece, iz bošnjačkih mjesta Liplje, Jošanica, Sultanovići i Hasići.

U narednih devet dana vršena su sistematska silovanja, mučenja i ubistva zatočenika.

Ujutro 2. juna 1992. oslobodioci su uspjeli osloboditi preživjele zatočene bošnjačke civile iz logora u Liplju.

U znak sjećanja na ove dane strave koju je velokosrpsko zlo donijelo u ova pitome bošnjačka mjesta, ali i na dane odlučnosti i hrabrosti koju su u sebi nosili oslobodici, u organizaciji Udruženja oslobodilaca i logoraša logora u Liplju i MIZ Zvornik, danas u Liplju upriličen je sadržajan vjerski i kulturni program.  

Kod objekta u kojem je 1992. godine bio četnički logor, u prisustvu predstavnika 2. rendžerskog puka OS BiH, brojnih zvanica iz političkog i javnog života, članova porodica žrtava i velikog broja građana, održan je program sjećanja i historijski čas. Prisutnima su se obratili mr. Mustafa Muharemović, predsjednik MIZ Zvornik, Juso Jusić, predsjednik Udruženja zlatnih ljiljana i Mevludin Salihović, predsjednik Udruženja oslobodilaca i logoraša logora u Liplju.

Salihović je u ime boraca i žrtava, pozvao Tužilaštvo BiH da intezivira rad na procesuiranju odgovornih za zločine u logoru Liplje. Pozvao je i izvršioce zločina iz susjednih mjesta da izađu iz skrovišta.

– Ja danas ovdje stojim i javno govorim šta sam radio. Moji suborci i ja, garantujem pred ljudima i Bogom, imamo čiste ruke. Pozivam naše komšije koji su ovdje radili ovo što su radili da se ne kriju. Dvojica njih su već u pritvoru. Budite hrabri, budite ”baje” kako kaže vaš predvodnik, izađite na svjetlo dana i priznajte šta ste uradili – kazao je.

Program je nastavljen u Domu kulture u Liplju gdje je proučen tevhidi-šerif. Nakon podne-namaza, na poligonu osnovne škole u Liplju, otvoren je 3. memorijalni turnir ”Razim Smajlović Zenga”

Za zločine u Liplju niko još nije osuđen. U toku je postupak protiv Rade Grujića i Borislava Gligorevića, osumnjičenih za zločine nad bošnjačkim civilima u logoru u Liplje.

Preporod.info

Izvor

Izdvojeno

BiH

Privremeni izvod iz centralnog biračkog spiska za ovogodišnje lokalne izbore dostupan je javnosti, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH. CIK je pozvao sve...

Biznis

Stambeno poslovni objekat Nova Pecara u Tuzli bit će bogatiji za dugo očekivani Bingo hipermarket koji će svoja vrata će otvoriti 13. juna u...

Magazin

Pjevač Tropico benda, Aleksandar Sale Cvetković, doživio je nezgodu u jednom shopping centru te je završio u bolnici. Pjevaču je jučer iznenada pozlilo, nakon...

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Slaviša Radović, lijevi bek, više neće nositi dres FK Sarajevo. On se od bordo tima oprostio...