fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Novi slučaj “Fata Orlović”: U Konjicu na privatnoj zemlji napravljena džamija

Na neposrednom ulazu u Konjic, u mjestu Donje Selo, 2017. godine navodno je izgrađena džamija na zemljištu u kojem su 300 godina vlasnici iz porodice Trlin.

No, priča nije sasvim crno-bijela i jednostavna, pa su je navodno zloupotrijebili pravosudni, notarski, općinski službenici koji su “posredovali” u kupovini zemljišta od tek jedne (su)vlasnice koja se predstavila kao jedina vlasnica. A koja je, očito, blisko surađivala s onima s kojima je dogovorila prodaju zemljišta koje nije njeno, piše crnahronika.ba.

Općinski sud u Konjicu i Županijski sud Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru su donijeli odluke koje su bile nepovoljne za porodicu Trlin. Iako su tvrdili da su dokazi o promjeni vlasništva krivotvoreni, odluke su bile u korist druge strane.

U slučaju Zvonimira Trlina, koji živi u Zagrebu, nije bilo njegovog potpisa na kupoprodajnom ugovoru, ali mu je uprkos tome dodijeljen dio zemljišta. U drugim slučajevima, potpisi su bili osporavani kao krivotvoreni.

Porodica Trlin nije odustala od borbe za povrat vlasništva nad zemljištem i rušenje džamije. Podnijeli su zahtjev za reviziju postupka Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Porodica Trlin tvrdi da su niži sudovi ignorirali njihove argumente i interese te da su bili skloni zataškavanju problema.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...