fbpx
Vijesti

Novi slučaj “Fata Orlović”: U Konjicu na privatnoj zemlji napravljena džamija

Na neposrednom ulazu u Konjic, u mjestu Donje Selo, 2017. godine navodno je izgrađena džamija na zemljištu u kojem su 300 godina vlasnici iz porodice Trlin.

No, priča nije sasvim crno-bijela i jednostavna, pa su je navodno zloupotrijebili pravosudni, notarski, općinski službenici koji su “posredovali” u kupovini zemljišta od tek jedne (su)vlasnice koja se predstavila kao jedina vlasnica. A koja je, očito, blisko surađivala s onima s kojima je dogovorila prodaju zemljišta koje nije njeno, piše crnahronika.ba.

Općinski sud u Konjicu i Županijski sud Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru su donijeli odluke koje su bile nepovoljne za porodicu Trlin. Iako su tvrdili da su dokazi o promjeni vlasništva krivotvoreni, odluke su bile u korist druge strane.

U slučaju Zvonimira Trlina, koji živi u Zagrebu, nije bilo njegovog potpisa na kupoprodajnom ugovoru, ali mu je uprkos tome dodijeljen dio zemljišta. U drugim slučajevima, potpisi su bili osporavani kao krivotvoreni.

Porodica Trlin nije odustala od borbe za povrat vlasništva nad zemljištem i rušenje džamije. Podnijeli su zahtjev za reviziju postupka Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Porodica Trlin tvrdi da su niži sudovi ignorirali njihove argumente i interese te da su bili skloni zataškavanju problema.

Izvor

Oznake: Izdvojeno, Vijesti

Možda vas zanima