fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Nova žila kucavica kroz srce Bosne dobiva svoje obrise

Izgradnja strateškog prometnog pravca kroz srednju Bosnu, koji će imati izuzetan značaj za razvoj privrede niza općina u ovom dijelu zemlje, ide utvrđenom dinamikom.

Nedavno objavljene fotografije Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH pokazuju u kojoj su mjeri napredovali radovi na gradnji LOT-a 5 brze ceste Lašva – Nević Polje, odnosno dijela prometnice od petlje Vitez i izlaza iz poslovne zone pa do petlje Nević Polje, dužine 4,8 kilometara, piše Večernji list BiH.

Fotografije otkrivaju veliki broj strojeva koji se neumorno probijaju kroz utvrđenu trasu, definiraju tako finalni izgled prometnice koju su sanjale generacije, a koja će vrlo skoro postati stvarnost.

Početak sekcije LOT-a 5 nalazi se poslije petlje Vitez – izlaz iz poslovne zone, koja će biti izgrađena u sklopu gradnje LOT-a 4 (poslovna zona Vitez). Na kraju sekcije LOT-a 5 predviđena je izgradnja petlje Nević Polje tipa denivelirani kružni tok.

Na mjestu petlje brza cesta se pristupnim rampama priključuje na magistralnu cestu M-16.4 Nević Polje – Bugojno.

LOT 5 je riješen kao cesta s karakteristikama brze ceste s dva prometna traka (vozni i pretjecajni) za svaki smjer kretanja.

U sklopu izgradnje ove dionice brze ceste predviđena je i regulacija rijeke Lašve na mjestima gdje je u koliziji s trupom ceste. Izvođač radova je firma Hering d. d. Široki Brijeg. Nadzor nad izvođenjem radova vrši konzorcij Divel d. o. o. Sarajevo i Zagrebinspekt d. o. o. Mostar.

Izgradnja ovoga dijela buduće brze ceste nešto je što osobito veseli i poslovnu zajednicu ovoga dijela zemlje, koja će, jednom kada cjelokupna prometnica od Lašve na istoku pa do Nević Polja na zapadu bude gotova, imati praktički omogućen spoj sa žilom kucavicom Bosne i Hercegovine, odnosno autocestom na Koridoru 5C.

To će donijeti prijeko potrebno podizanje nivoa sigurnosti i protočnosti prometa, a što je naročito važno iz vizure brojnih uspješnih poslovnih subjekata, naročito kada govorimo o onima izvozno orijentiranima.

U pogledu značaja prometne uvezanosti centralne Bosne treba podsjetiti kako je brza cesta u ukupnoj dužini od 24,3 kilometra odlukom Vlade FBiH proglašena cestom od javnog interesa.

Ostala četiri LOT-a čine dionice Lašva – Kaonik, Kaonik – Selište, Selište – Vitez (petlja Vitez – ulaz u poslovnu zonu), poslovna zona Vitez (petlja Vitez – ulaz u poslovnu zonu – petlja Vitez – izlaz iz poslovne zone).

Sve navedeno treba promatrati iz ugla interesa stanovnika i tradicionalno jake poslovne zajednice ovoga dijela zemlje, a ilustrativan podatak koji jasno govori o značaju nove prometnice odnosi se na frekventnost prometa postojeće magistralne ceste M-5 koja je 2016. godine iznosila oko 15.500 vozila dnevno.

Drugim riječima, brza cesta Lašva – Nević Polje, osim što će ubrzati protok ljudi i roba, donijet će i rasterećenje na postojećoj magistralnoj cesti. No, namjera je da ova prometnica zapravo “nastavi” i dalje prema zapadu, odnosno preko Travnika do Jajca, dok bi prvi segment toga dijela bila dionica Nević Polje – Turbe, a na koju se gleda kao na svojevrsna ulazna vrata za realizaciju idejnog projekta povezivanja s Jajcem i dolinom Vrbasa.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...