fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Nova pravila o upotrebi cigareta u ugostiteljskim objektima – NEON Televizija

Od 13. juna počinje potpuna primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana.

Iz Privredne komore FBiH navode da Zakon donosi značajne promjene u regulaciji pušenja u zatvorenim javnim i ugostiteljskim objektima širom Federacije BiH.

Pravilnik dijeli ugostiteljske objekte na one do i više od 50 metara kvadratnih i unosi razliku između objekata u kojima se služi hrana i piće i isključivo piće.

Pravilnik pruža jasne smjernice i precizira uslove koje je potrebno ispuniti kako bi se ispoštovale zakonske odredbe, no kako će to uticati na rad ugostiljskih objekata i šta o ovom temi misle građani, odnosno konzumenti duhana, pitali smo naše sugrađane.

Emir Zulfić, vlasnik restorana “Stari han” Tojšići, koji je u porodičnom biznisu 24 godine, a čiji objekat ispunjava uslove da se podijeli u dvije zone, odnosno zonu za pušače i nepušače, ipak razmišlja o tome da u objektu u potpunosti zabrani konzumiranje duhana.

“Sviđa mi se što je došlo vrijeme da se zabrani konzumacija cigareta u javnim objektima. Ispunjavam uslove u restoranu, ali sam ipak mišljenja da se nikako ne puši u objektu. Još nisam upoznat baš kako će to funkcionirat i kako će gosti reagovati, možda nekad u budućnosti promijenim, ali opet najviše bih volio baš totalno da zabranim pušenje u objektu. “, kazao je za portal ntv.ba Zulfić.

Pušačima se nisu svidjela nova pravila, te je ovo za njih kako kažu baš teško prihvatljiva odluka. Ističu da u Kalesiji posjećuju godinama nekoliko objekata, te ukoliko se u njima u potpunosti zabrani pušenje, radije će birati objekat koji im se manje sviđa, a gdje “uz kafu mogu zapaliti.”

Nepušači su pozdravili primjenu Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, te ističu im se dopala ideja o odvojenim zonama, jer tako neće smetati duhanski dim, a ugostitelji su do sada imali loš ili nikakav sistem za ventilaciju i filtraciju zraka.

“Milina. Samo neka njima odvoje prostorije i to je to.”, kazala je M.I.

“Zakon je rekao svoje. Ostaje samo da se ispoštuje.”, kazala je E.H.

Vlasnici objekata površine do 50m2 u kojima se služi samo piće mogu odlučiti da li će objekat biti pušačkog ili nepušačkog tipa. Ako se dozvoli pušenje, prostor će biti potrebno opremiti sistemom ventilacije i filtracije zraka, kao i uređajem za mjerenje i prikazivanje podataka o podtlaku. U objektima gdje je zabranjeno pušenje nije zabranjena upotreba tehnologije zagrijavanja duhana, te vlasnici objekata ne moraju vršiti preinake prostora.

Za vlasnike objekata većih od 50m2u kojima se služi samo piće ili se pored pića služi i hrana, Pravilnik predviđa obavezne mjere koji trebaju poduzeti kako bi se osiguralo poštovanje zabrane pušenja. Mjere, između ostalog, uključuju fizičko odvajanje prostora za pušenje koji ne smije biti manji od 10m2, niti veći od 20 posto ukupne površine prostora; opremanje prostora sistemom ventilacije i filtracije zraka; unutar pušačke zone ne smije biti postavljen šank niti se smije služiti hrana. U zonama gdje je zabranjeno pušenje nije zabranjeno korištenje tehnologije zagrijavanja duhana.

Za objekte manje od 50m2 u kojima se služi hrana i piće, pušenje je u potpunosti zabranjeno. Upotreba tehnologije zagrijavanja duhana nije zabranjena, a od vlasnika objekata se ne zahtijevaju preinake prostora.

Zakonodavac je vlasnicima ugostiteljskih objekata ostavio period od šest mjeseci za prilagodbu poslovanja novim zakonskim odredbama. Proces će se odvijati pod budnim okom Federalne i kantonalnih uprava za inspekcijske poslove.

Pored obaveznih mjera, Zakonom su određene i novčane kazne za sve one koji ne budu poštovali zakonske odredbe, čija primjena počinje nakon isteka polugodišnjeg roka prilagodbe, međutim odredbe o zabrani pušenja i kažnjavanju fizičkih lica kreće stupanjem na snagu ovog Pravilnika.

Novčanom kaznom od 100 KM kaznit će se svako fizičko lice za kršenje odredbe o zabrani pušenja.

Provođenje zabrane pušenja obavezni su osigurati vlasnik i korisnik prostora.

U prostorima i mjestima gdje je pušenje zabranjeno, ne smiju biti postavljene pepeljare ili druge posude koje mogu služiti za odlaganje pepela.

U slučaju da lice ne poštuje zabranu pušenja, vlasnik, odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno dužan je lice: opomenuti; uskratiti uslugu; zatražiti od lica da napusti prostor.

Pravna lica suočavaju se s kaznom od 2.000 do 5.000 KM, dok odgovorna lica mogu biti kažnjena u rasponu od 300 do 1.000 KM.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Privremeni izvod iz centralnog biračkog spiska za ovogodišnje lokalne izbore dostupan je javnosti, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH. CIK je pozvao sve...

Biznis

Stambeno poslovni objekat Nova Pecara u Tuzli bit će bogatiji za dugo očekivani Bingo hipermarket koji će svoja vrata će otvoriti 13. juna u...

Magazin

Pjevač Tropico benda, Aleksandar Sale Cvetković, doživio je nezgodu u jednom shopping centru te je završio u bolnici. Pjevaču je jučer iznenada pozlilo, nakon...

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Slaviša Radović, lijevi bek, više neće nositi dres FK Sarajevo. On se od bordo tima oprostio...