fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Nova milionska akvizicija najbogatijeg čovjeka u RS-u

Prije nekoliko dana grupa investitora preuzela je većinu dionica jedne od najpoznatijih firmi u RS-u – Boksita iz Milića.

Mediji su javili da je dionice preuzeo Gordan Pavlović iz Foče. No, to nije potpuno tačno. On je preuzeo samo jedan broj dionica, dok su ostale dionice kojima je trgovano preuzela dvojica drugih investitora, od kojih je jedan Mladen Milanović zvani Kaja koji slovi za najbogatijeg čovjeka u RS-u, piše BiznisInfo.ba.

Naime, uvidom u osvježenu listu dioničara Boksita vidi se da su u pitanju trojica novih investitora. Pavlović je preko svoje firme Pavgord iz Foče preuzeo najveći udio od oko 28 posto dionica Boksita.

Na drugom i trećem mjestu sada su firme Respect Plus Banjaluka i MG Mind Mrkonjić Grad koje sada drže po 18,6 posto dionica Boksita. Ukupno su sve trgovane dionice plaćene oko sedam miliona KM.

Izvor: Banjalučka berza

Milanović je vlasnik firme MG Mind dok je osnivač kompanije Respect Plus Banjaluka Sladomir Đurić. Dakle, ova trojica trenutno zajedno imaju većinu za upravljanje kompanijom, pod uslovom da djeluju zajedno.

Podsjetimo da je Pavlović nedavno kupio i zvorničku Aluminu, koja je najveći izvoznik iz RS-a te koja kupuje rudu od Boksita. S druge strane, Milanović se iznenada pojavio u ovoj priči i još nije jasno kakvi su njegovi interesi.

Milanović je najbogatiji u RS-u

BiznisInfo.ba je početkom ove godine istražio šta sve posjeduje Milanović. Ono do čega smo došli je impresivno i pokazuje da je Milanović jedan od najbogatijih ljudi BiH, i prema svemu sudeći najbogatiji u Republici Srpskoj.

On posjeduje veliki broj kompanija, najveću banku u RS-u, te gradi stambeno-poslovne komplekse na najprestižnijim lokacijama u Banjaluci. Najpoznatiji je kao vlasnik firme “MG Mind”, koja se bavi trgovinom bijelom tehnikom te brojnim drugim djelatnostima.

Osim toga, o njemu smo izvještavali zimus kada smo objavili da je kupio nedovršeni poslovni dio velikog sportsko-poslovnog kompleksa Stožice u Ljubljani. Nedovršeni kompleks je privatni dio projekta izgradnje centra čiji su centralni dijelovi najveća dvorana i stadion u državi, koji su u vlasništvu općine Ljubljana.

MG Mind je ovaj veliki projekt, najveći te vrste u Sloveniji, preuzeo od tamošnjeg poznatog poduzetnika Izeta Rastodera.

Preuzimanje teksta dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i postavljanje linka ka originalnom tekstu na BiznisInfo.ba

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...