fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Nikola Lošić zbog izrečenih mjera trpio duševne bolove

Pravni punomoćnik Nikole Lošića je u završnoj riječi kazao da je Lošić, koji je tužio Bosnu i Hercegovinu nakon što je pravosnažno oslobođen krivnje za zločin u selu Zaklopača, trpio duševne bolove zbog mjera koje su mu bile izrečene, dok je Državno pravobranilaštvo predložilo odbijanje tužbenog zahtjeva.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Iako je bilo predviđeno saslušanje vještaka medicinske struke – neuropsihijatra Omera Ćemalovića – on se nije pojavio na ročištu te je Lošićev pravni punomoćnik Nenad Rubež predložio da se nalaz i mišljenje čitaju, uz napomenu da nema primjedbi, kao i da ne bi imao pitanja za vještaka.

Pomoćnica pravobranioca BiH Tea Mrnjavac-Brkić također nije imala primjedbi na nalaz i mišljenje vještaka, ali je prigovorila osnovanosti tužbenog zahtjeva, kao i njegovoj visini.

Lošićev punomoćnik je u završnoj riječi kazao kako je na osnovu dokaza nesporno dokazano da je tužitelj bio u pritvoru tri dana, te da je 210 dana proveo u kućnom pritvoru.

“Za to vrijeme njemu su bila uskraćena osnovna ljudska prava, pravo na slobodu kretanja i pravo komuniciranja s drugima izvan porodice”, rekao je Rubež te naveo kako je Lošić za to vrijeme trpio duševne bolove, što je dokazao i nalaz vještaka.

“Kada vam se bez osnova ograniči kretanje, takav čovjek se osjeća povrijeđeno i poniženo pred porodicom i sugrađanima”, zaključio je Rubež te predložio da se tužbeni zahtjev usvoji u cijelosti i da se tužena obaveže na naknadu troškova postupka.

Pomoćnica pravobranioca BiH Mrnjavac-Brkić u završnoj riječi je predložila da se tužbeni zahtjev odbije kao neosnovan i navela kako potražuju troškove postupka u iznosu od 2.160 KM.

Sud BiH je prošle godine oslobodio Lošića – skupa s Radomirom Pantićem, Nenadom Vukotićem, Brankom Jolovićem i Milomirom Miloševićem – krivnje za ubistva najmanje 57 civila počinjena 16. maja 1992. godine u selu Zaklopača, u općini Milići.

Sutkinja Dragica Miletić je na kraju ročišta navela da će Sud donijeti presudu u zakonski predviđenom roku.

 


Post Views: 0

Izvor

Izdvojeno

Vijesti

Ženska osoba E. H. (29) iz Gračanice preminula je nakon komplikacija poslije porođaja. – Dana 22.05.2024.godine, oko 21,15 sati, PS Lukavac je obaviještena od...

Vijesti

Golema tuga nadvila se danas nad Gračanicom gdje je na Centralnom mezarju ukopana Elvira Huskanović, porodilja koja je preminula 22. maja u večernjim satima...

Biznis

Danas je, postavljanjem kamena temeljca, Lidl Bosna i Hercegovina svečano započeo izgradnju svog prvog logističko-distributivnog centra. Centar se nalazi u  Lepenici, općina Kiseljak i...

Magazin

Ovogodišnja takmičarka „Zvezda Granda“ koja je osvojila region svojim vanvremenskim talentom, Šejla Zonić, ispričala je kako joj se otac razbolio kada je išla u...