fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Nijemci putuju više nego ikad

Želja za putovanjima kod Nijemaca je sve veća. Nijemci putuju više nego ikad prije i to ih košta puno novca. Trend zbog koje turistička branša slavi.

Za Silke Schmidt iz Frankfurta putovanja su postala glavni prioritet. Uskrs, ljeto, jesen i zima: za četiri putovanja na odmor s porodicom ona će ove godine odvojiti oko 15.000 eura. I nije jedina koja troši toliko novca.

Helmut Wachowiak, stručnjak za turizam na Međunarodnom sveučilištu u Berlinu je uvjeren da se radi o novom trendu.

– Moglo bi se čak reći da Nijemci putuju intenzivnije nego ikad prije – kaže.

Prema aktualnim studijama, gotovo 80 posto svih Nijemaca starijih od 14 godina odlazi na barem jedan odmor godišnje.

I pritom se očito više ne štedi: potrošnja je porasla sa 73 milijarde eura u 2019. na gotovo 87 milijardi eura u 2023., prema aktualnoj analizi putovanja turističke branše. To je oko sedam posto neto prihoda domaćinstva, prenosi Deutsche Welle.

Kad je riječ o potrošačkim prioritetima, putovanja na odmor su na drugom mjestu, odmah iza hrane. Prema podacima tzv. Njemačke turističke analize, Nijemci su u prosjeku potrošili 1.337 eura po osobi za svoj glavni odmoru 2023. godine što je dosadašnji rekord.

To primjećuju i aviokompanije, turističke firme i turističke agencije: Anke Dannesberger iz turističke agencije Berger iz Frankfurta bilježi nevjerovatan porast prodajnih brojki.

– Ljudi samo žele nekamo otputovati i to pod svaku cijenu – kaže ona.

I još jednu novost je Dannesberger uočila ove godine: nakon 30 godina iskustva u putničkoj agenciji, može sa sigurnošću reći da kupci nikada nisu rezervirali tako rano kao ove godine. Cijene su visoke, a svak ko želi putovati kratkoročno riskira platiti još više.

– To je zato što operateri više ne kupuju velike kontingente letova i hotelskog smještaja, nego kupuju kratkoročno ono što se nađe na tržištu. Last minute je potpuno out – kaže ona. Novi moto: što ranije, to jeftinije.

Nijemci su 2023. godine otputovali na 65 miliona putovanja na odmor u trajanju od pet ili više dana. Vlastita im je zemlja i dalje najomiljenije odredište: 22 posto njih svoj glavni godišnji odmor provodi u Njemačkoj. No putovanja avionom i u daleka odredišta su ponovno u usponu. Najviše se leti na Mallorcu i u Tursku.

– Avion je prestigao automobil kao najpopularnije prijevozno sredstvo – kaže stručnjak za turizam Wachowiak. Na međunarodnom planu, pretpostavlja se da će zračni promet ponovno značajno porasti u sljedećih deset godina.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Engleska je povela u 12. minuti pogotkom koji je postigao Jude Bellingham, a isti igrač se...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...

BiH

Hamdija Fejzić jedini je kandidat za načelnika Srebrenice ispred probosanskih stranaka, potvrđeno je za Vijesti.ba. “Gospodin Fejzić je jedini kandidat porbosanskih stranaka za načelnika...