fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

NIJE PLAĆAO DOPRINOSE RADNICIMA Bosancu se sudi zbog utaje 600.000 eura u Njemačkoj

U Trgovinskom sudu u Getingenu je održano ročište državljaninu Bosne i Hercegovine (49) koji se tereti da je, kao odgovorno lice jedne građevinske kompanije, utajio 600.000 eura.

Kako prenose njemački mediji, riječ je o građevinskoj kompaniji sa sjedištem u Bodenfeldeu, a on se tereti da je dao nepotpune i netačne podatke o zaposlenima te da nije uplaćivao doprinose za socijalno osiguranje. Sveukupno, time je nanijeta šteta od 600.000 eura.

Državno tužilaštvo tereti ovog bh. državljanina, nastanjenog u Frankfurtu na Majni, sa 10 tačaka optužnice. Najveći dio optužnice odnosi se na to da nije uplaćivao socijalne doprinose za brojne zaposlene u građevinskoj kompaniji u jednom periodu 2016. godine.

Kako se dalje navodi, poslovna dokumentacija preduzeća sistematski je uništavana, pa se samim time ne može ni utvrditi prave razmjere štete. Pretpostavljena šteta je zasnovana na procjeni, ali svakako postoji mogućnost i da je daleko veća.

Na početku suđenja, optuženi je odbacio sve navode. On tvrdi da nije bio na odgovornoj funkciji u kompaniji u Bodenfeldeu, već je u to vrijeme radio za drugu kompaniju koja se takođe bavi upravljanjem građevinskim radovima. Dodao je on zapravo bio prevodilac, a ne odgoovrno lice kompanije.

On tvrdi da nije imao nikakva ovlašćenja da zapošljava radnike, jer su kompaniju vodila dva državljanina Hrvatske i smatra da je jedina njegova greška što je tokom rada kao prevodilac koristio falsifikovane dokumente.

Međutim, tužilaštvo ima sasvim drugačije dokaze. Naime, pripadnici Carine, Odjeljenja za borbu protiv rada na crno, dojavu o ovoj kompaniji i utaji su dobili iz Hesena, a u dojavi je navedeno da zapošljavaju radnike na crno.

Tokom istrage, saslušani su i klijenti ove kompanije za koje je utvrđeno da su spornoj kompaniji uplatili milionske iznose. Kao svjedok pojavio se i kancelarijski radnik iz kompanije u Bodenfeldu koji je rekao da se kao glavni direktor vodio čovjek koji i ne zna njemački, ali da je to sve bilo samo na papiru, jer je pravi direktor firme bio optuženi, za kojeg je rekao da je i sam pisao fakture.

Sljedeće ročište zakazano je za jun mjesec.

Izvor

Izdvojeno

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...